Corona is nu bijna anderhalf jaar topic in de wereld en vijftien maanden in Nederland. We zijn op het punt dat de vaccinaties echt uitgebreid gegeven kunnen worden. Wat te doen als je eczeem hebt? Hoe sta jij tegenover eczeem en coronavaccinatie?

Eczeempatiënten zijn niet primair aangewezen als risicogroep, ook al zijn wij vaak voorzien van meerdere ‘gebreken’: er zijn weinig mensen met eczeem die verder niets mankeren. Aangeboren (atopisch of constitutioneel) eczeem is een van de aandoeningen uit het atopisch aspect waartoe ook Astma/COPD en darmproblemen behoren. Op basis van deze ‘bijvangst’ komen we veelal voor een griepprik in aanmerking. Momenteel wordt voor deze risicogroep een versnelde oproep gedaan en kunnen we dus meeliften op de huidige vaccinatiestrategie voor corona.

Moet ik mij laten vaccineren?

Niets moet, je mag zelf kiezen. Ook je werkgever kan je niet tot vaccinatie dwingen, ook als je in de zorg werkzaam bent. Is het wenselijk en/of verstandig om je te laten inenten? Jazeker, uit onderzoek en ervaring is inmiddels vastgesteld dat de kans op ernstige bijwerkingen, van welk merk vaccin dan ook, niet opweegt tegen de gevolgen van corona.

Langdurig herstel

Bij onderliggende ziekten kunnen er ernstige complicaties en langdurige ziekenhuisopnamen (tot wel drie à vier weken op de intensive care) of zelfs overlijden in het verschiet liggen. Ook kan het herstel thuis, na het ontslag uit het ziekenhuis, zeer langdurig zijn. Het aantal coronapatiënten dat na een jaar nog negatieve effecten heeft of nog steeds niet is hersteld, is hoog.

Risico en medicatie

Wij vormen een risicofactor: ik zou de afweging maken om wel een vaccinatie te nemen. Als je gebruik maakt van systemische middelen (pillen) die je afweersysteem onderdrukken, dan is overleg met huisarts of specialist nodig. Misschien moet je een specifiek vaccin gebruiken of je medicatiegebruik tijdelijk aanpassen of verminderen om het vaccin goed te laten werken.

Nieuwe variant?

Toename van de vaccinatiegraad in Nederland en dus meer groepsimmuniteit is aanstaande. Maar… uit peilingen blijkt dat circa 30 procent van de Nederlanders zich niet wil laten vaccineren. Ook bestaat er nog steeds het risico van het ontstaan van een nieuwe (meer besmettelijke) variant van het coronavirus dat hier kan toeslaan. Een meer open reisadvies kan hier mede een oorzaak van zijn, simpelweg door de toename van het aantal reisbewegingen.

Neem die vaccinatie

Mijn advies is: wees niet naïef en neem die vaccinatie! Daarmee kun je straks weer meedoen als er verdere versoepelingen worden aangekondigd. Overigens is het zeker niet uitgesloten dat naast vaccinatie van volwassenen ook kinderen alsnog gevaccineerd gaan worden. En het moet ook niet voor onmogelijk worden gehouden dat er een jaarlijkse herhaling gaat komen van deze vaccinatie, net als tegen de griep.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100848