Atopisch eczeem is aangeboren, een gendefect en dus (nog) niet geneesbaar. Daarom is er geen reden om ’schuldgevoelens’ te hebben als je geboren bent met eczeem. Je bent er mee belast en kunt het maar zeer ten dele beïnvloeden.

Hoe er mee omgaan

Bij atopisch eczeem zijn we als patiënt niet in staat om te voldoen aan het schoonheidsideaal. Dit gegeven is belangrijk om je aandoening te accepteren en geen negatieve energie te verspillen aan nutteloze acties ten behoeve van derden.

Zelfacceptatie / Kennis opdoen

Door je ‘lot’ te aanvaarden word je weerbaarder en heb je minder stress. Ook kun je je omgeving beter meenemen in wat je hebt en wat het met je doet. Verdiep je in de aandoening, weet hoe atopisch eczeem werkt en wat jeuk veroorzaakt, hoe je deze kan voorkomen of vermijden.

Maak een keuze

Kies daar waar mogelijk de beste oplossing voor jezelf. Het is immers jouw lijf en gezondheid. Een ander kijkt er slechts naar en heeft een mening dan wel oordeel op basis van uiterlijke waarnemingen. Zij voelen niet wat jij voelt.

Uitleg / Begrip

Als je in staat bent om je aandoening en eigen keuzes goed onder woorden te brengen, dan zal je in veel gevallen merken dat je directe omgeving anders gaat reageren. In hun reactie zal steeds vaker begrip optreden.

Werk / School

Het bovengenoemde mechanisme kun je goed gebruiken om op je werk, school of vereniging zaken geregeld te krijgen die nodig zijn om zo goed mogelijk te functioneren. Soms is een aanpassing van de fysieke werkplek (stofvrij) of aanpassing van werkroosters mogelijk. Veel kan in overleg met collega’s, maar soms moet dit via de formele leidinggevende. Bedenk dat een ‘tevreden’ werknemer ook voor een werkgever meer oplevert dan een ontevreden, zieke werknemer. Voor scholieren: houd een spreekbeurt!

Lotgenotencontact

Het goed als je een klankbord hebt in de vorm van lotgenotencontact als je wil komen tot de mindset die ik hier beschrijf. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, zowel via de VMCE (patiëntenvereniging) als via social media. Alles onder het motto: twee – of meer – weten meer dan één.

Tot slot: het omzetten van je eigen ‘knop’ gaat niet zomaar. Neem je tijd en veel succes!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0168a