De arts is er voor jou!

Vraag jij je wel eens af of je je medicatie optimaal gebruikt? Neem je die op de juiste wijze in? Smeer je genoeg? Als je hieraan twijfelt, kun je altijd contact opnemen met je behandelteam om samen de puntjes weer op de i te zetten.

Ook als je je medicatie consequent inneemt, maar je vindt de kwaliteit van je leven maar zo zo, dan wordt het tijd om dit te bespreken. Er zijn zalven met werkzame stoffen die ‘zwaarder’ zijn en er zijn andere behandelopties die misschien soelaas kunnen bieden. Wees niet tevreden met: ‘gaat wel’ of ‘wel oké’. Vraag je arts altijd om de oplossing die het beste bij jou past.

Afspraken met je arts

Om tot een optimale behandeling te komen, is het belangrijk goed samen te werken met je arts. Bespreek tijdens afspraken met je (medische) zorgverleners hoe jij je voelt. Afspraken helpen jouw arts, verpleegkundige of andere zorgverlener te beoordelen of de behandeling volgens plan verloopt. Maar stel vooral ook zelf vragen! Over jouw behandeling, over zorgen die je hebt of dingen die jou opvallen.

Een goede relatie met je arts vergroot de kans dat je hem of haar vertrouwt: je kunt eerlijker en opener zijn over hoe je je voelt, je durft eerder de vragen te stellen waar je mee zit, je bent meer ontspannen en je maakt je minder zorgen. Informatie neem je dan makkelijker op en je begrijpt beter wat de informatie allemaal betekent.

Bereid je afspraak voor

Zet vantevoren alle vragen op een rijtje. Je kunt ook een dagboek bijhouden.
Andere tip: maak geregeld foto’s van je jeukende bulten. Zo heeft je arts meteen een
goed beeld van jou én je vergeet niets.

Wees open en eerlijk

Het is belangrijk dat je altijd open en eerlijk bent, want alleen met een volledig inzicht in jouw gehele situatie kan de arts je het beste helpen. Bespreek ook bijwerkingen altijd met je arts.

Houd je behandeling in de gaten

Houd samen met je arts jouw behandeling in de gaten. Dit helpt hem of haar bij het herkennen van problemen die zich kunnen voordoen, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden behandeld.

Neem je medicatie zoals voorgeschreven

Je kunt misschien wel een goede relatie met je arts hebben, maar als je je medicijnen niet op de juiste manier inneemt, zal dat je niet helpen. Zorg er dus voor dat je deze inneemt zoals voorgeschreven.

Geloof in jezelf

Misschien vind je het moeilijk om vragen te stellen of om te vragen bepaalde informatie te herhalen. Onthoud altijd dat je arts aan jouw kant staat. Je arts heeft het beste met jou en jouw gezondheid voor. Heb je dus vragen, dan vindt je arts het geen probleem als je ze stelt. Probeer vóór je afspraak enkele ontspanningsoefeningen te doen, zodat je geest helder is. Of neem een vriend mee voor ondersteuning.

Blijf ‘in control’

Met een goede voorbereiding kan je arts jou beter betrekken bij jouw behandelplan. Een actieve rol in de behandeling geeft vaak een grotere tevredenheid over de zorg die je krijgt, zo blijkt uit onderzoek. Ook dat je je minder zorgen maakt over je aandoening als je het gevoel hebt je behandeling onder controle te hebben.

Herkenbaar? Misschien is het jou ook wel eens overkomen: je hebt net je arts bezocht, staat weer buiten en dan opeens schieten je die twee vragen te binnen die je hem of haar zou stellen… Lees hoe je meer uit je afspraak kunt halen.