Skip to main content
Check jouw Eczeem

Hanneke Termeer
Op zoek naar de happy flow

Wil je van seks genieten? Dan moet je jezelf als meer kunnen zien dan alleen ‘een eczeempatiënt’. In mijn vorige blog beloofde ik daarover te schrijven. Daar gaan we…

Onlangs sprak ik een vriend met eczeem. Hij had mijn eerste blog gelezen en vond ‘m eigenlijk maar zo zo. ‘Je intro was duidelijk en helder, maar die oneliner dat een eczeempatiënt tijdens seks zich maar moet focussen op plezierige sensaties gaf me alleen maar meer jeuk.’ Tja, hoe doe je dat dan: jezelf focussen op plezierige sensaties? Om maar met een oneliner in huis te vallen: door aan den lijve te ondervinden wat fijn is!

Plekjes die prettig aanvoelen

Volgens mij kun je gewoon zoenen met eczeem. Je kunt een T-shirt aantrekken om directe aanraking van de gevoelige huid te voorkomen en je kunt andere plekken gaan ontdekken die wel prettig aanvoelen. Het grootste seksuele orgaan is de huid en je maakt me niet wijs dat daar ondanks de eczeemplekken geen plekjes zitten die prettig aanvoelen. Soms is het handig om eerst zelf eens op (her)ontdekkingstocht te gaan.

Opwinding krijgt overhand

Wat ook een goede tip is: besteed lekker veel aandacht aan het voorspel. Leuke stimulatie van de erogene zones geeft opwinding en wanneer deze de overhand krijgt vergeet je misschien zelfs wel dat je eczeem hebt. Dit niet alleen door de happy flow waarin je dan verkeert, maar ook door de betere doorbloeding die ontstaat bij opwinding waardoor pijn en of jeuk minder kunnen worden.

Valkuilen bij seks

Vrijheid, blijheid

Als mens hebben we een paar gedragingen die niet zo handig zijn voor seks. Je niet helemaal vrij voelen bij seks is er eentje van. Ik denk dat wanneer een mens zich totaal vrij zou voelen er geen seksuele problemen zouden bestaan. Je kunt dan immers goed aangeven wat je lekker vindt en wat je niet lekker vindt. Je voelt je vrij in je lijf waardoor je makkelijk kunt geven en ontvangen en je kunt je tijdens de opwinding lekker laten gaan. Kortom, je geniet in het moment en laat je door niets uit het veld slaan. Dus ook niet door je eczeemplekken.

Helaas is deze laissez faire-houding bij seks voor een heleboel van ons niet zo vanzelfsprekend. Gêne, remmingen, seksuele opvoeding, waarden en normen zijn lastige begrippen die hierbij een rol spelen. Je moet maar eens voor jezelf nagaan of deze onvrijheid ook bij jou een rol speelt.

Communicatie

Een andere eigenschap van ons mensen is dat we menen voor elkaar te kunnen denken. heb je (meestal) met z’n tweeën. Wanneer jij of je partner zin in seks hebben zijn jullie beiden geneigd te denken, laat maar: wordt toch niks nu met die eczeem. Dit is een menselijke gedachte, maar tegelijk een menselijke fout. We kunnen namelijk niet voor elkaar denken. Omdat we handelen naar onze gedachten betekent dit nogal eens dat seks vermeden wordt. En dat is best zonde, wanneer je er allebei best wel zin in hebt.

Gelijkwaardigheid

Een leuke seksuele relatie heeft voor de meeste mensen als voorwaarde dat de relatie gelijkwaardig is. Als de een de ander vooral als patiënt ziet vanwege een huidaandoening, dan schiet het niet op met de seks. ‘Schat, moet ik voorzichtig doen?’ is niet bepaald een opwindende opmerking. En zonder opwinding geen seks.

Beladenheid

Als seksuoloog merk ik dat de beladenheid die ontstaat door deze bovengenoemde menselijke mechanismen zeker zo’n grote rol speelt als de aandoening zelf. Misschien voor jou en je partner iets om over na te denken. Een huidaandoening maakt seks niet gemakkelijker, maar zeker niet onmogelijk. Oh, sorry weer een oneliner…

Als eerste op de hoogte

Wil je Hanneke’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram



    GZNL.GZ.18.10.0267b