Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem?

Je herkent atopisch eczeem aan roodheid, kleine bultjes, zwelling/verdikking en schilfering van de huid, om over de jeuk maar te zwijgen. Ook kunnen blaasjes ontstaan waardoor de huid nat wordt en er korsten ontstaan. Heel je huid kan droog en ruw aanvoelen. Vaak ontstaan er krabwondjes en littekens. Dit komt doordat het eczeem altijd jeukt, soms erg, soms minder erg. Als het eczeem langere tijd bestaat zie je, door het continue krabben, plaatselijk verruwing en verdikking van de huid (met een medische term wordt dit ‘lichenificatie’ genoemd). Eczeemplekken zitten meestal in de plooien van de ellebogen en knieën, in de hals, het gezicht en op de handen. Maar het kan op het hele lichaam voorkomen. Ook wisselt de locatie soms in de loop van het leven.

Op welke leeftijd ontwikkelt atopisch eczeem zich? 

Meestal openbaart atopisch eczeem zich in het eerste levensjaar, maar in principe kan het op elke leeftijd beginnen. Het eczeem kan korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch worden. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens op latere leeftijd terug te keren.

Zijn er fasen in het ziekteverloop te ontdekken? 

Er is een acute en een chronische fase. In de acute fase maken jeuk en eczeemplekken je het leven zuur. De huid is rood, met zwellingen en/of verdikkingen. Als je krabt ontstaan er nattende eczeemplekken en korsten. In de chronische fase worden de zwelling en roodheid zwakker. Er ontwikkelen zich gelukkig geen nieuwe blaasjes meer. De huid kan grover worden, gaat schilferen en er zijn vaak krabsporen te zien. Er kunnen kloven ontstaan die pijn doen.

Jeuk! Houdt krabben eczeem in stand? 

Van een altijd aanwezig zeurend gevoel op de achtergrond tot een wanhopig makende kwelling: bij atopisch eczeem kan jeuk ernstige vormen aannemen. De verleiding om te gaan krabben is heel groot, maar hierdoor raakt de huid beschadigd. Daardoor is zij niet alleen gevoeliger voor infecties, het herstel van de huid zorgt voor nog meer jeuk. Wie jeuk heeft, gaat krabben. Krabben heeft jeuk tot gevolg… en houdt het eczeem in stand.

Bekijk hier wat dermatoloog Rob Beljaards vertelt over de symptomen en klachten van atopisch/constitutioneel eczeem. In het filmpje daaronder vertelt hij over het verloop ervan, dat verschilt van persoon tot persoon.

GZNL.GZ.18.07.0173