Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem of atopische dermatitis) is een chronische huidaandoening. Deze ontstaat door een reactie van het afweersysteem in je huid op prikkels van buiten af. Denk hierbij aan stoffen in de lucht, virussen of bacteriën. Atopisch betekent: de erfelijke aanleg hebben om allergisch te kunnen reageren. Kenmerken? Hevige, soms extreme jeuk en een droge, rode huid. De huid voelt warm aan, schilfert en zwelt op/verdikt. Er kunnen blaasjes, kloofjes en korstjes ontstaan. Krabben om de jeuk te verlichten helpt, maar leidt ook tot nog meer beschadiging van de huid. Door deze beschadiging wordt de huid dikker, neemt de jeuk toe en ontstaat er een vicieuze cirkel.

Niet besmettelijk

Atopisch eczeem heeft verschillende uitingsvormen, vaak afhankelijk van de leeftijd en de locatie op het lichaam. Meestal beginnen de klachten (de aanleg is er, dus echt ontstaan doet het niet) al bij baby’s en jonge kinderen. In het gezicht is het dan vochtig en ringvormig, vandaar ook de naam dauwworm. Verder komt het vaak voor in de elleboogplooien en de knieholtes. Maar atopisch eczeem kan op het gehele lichaam voorkomen. Atopisch eczeem is niet te genezen, je zal er je hele leven dus in meer of mindere mate last van kunnen hebben. Gelukkig is het in veel gevallen wel goed te behandelen. O ja, het is niet besmettelijk.

Andere vormen van eczeem

Atopisch eczeem is niet de enige vorm van eczeem. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen:

Contact-allergisch eczeem Je kunt overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Als je in contact komt met bijvoorbeeld haarverf of nikkel en cobalt (onedele metalen die in sieraden kunnen zitten) dan kunnen die een allergische reactie geven met eczeem als gevolg.

Irritatief eczeem Komt je huid herhaaldelijk of langdurig in aanraking met zuren, zepen of oplosmiddelen? Dan is het mogelijk dat ze kapot gaat. Er kan dan irritatief eczeem ontstaan.

Eczeem door een schimmelinfectie Schimmelinfecties kunnen overal op de huid voorkomen. Ze kunnen ook eczeem veroorzaken. Deze vorm van eczeem wordt ook wel eczema mycoticum genoemd.

Hoe presenteert eczeem zich?

Eczeem kan zich in verschillende vormen uiten. Bijvoorbeeld als ronde of ovale, rode schilferende plekken. Maar ook grotere delen van de huid kunnen rood kleuren en schilferig zijn. Bij baby’s met berg zie je roodheid en grove, gele schilfers op plaatsen waar veel talgklieren zijn zoals in het gezicht en het haar. Bij andere vormen van eczeem komen jeukende blaasjes voor aan de zijkanten van de vingers. Deze kunnen openbarsten en zich met andere tot grotere blazen ontwikkelen. Bij weer een andere vorm kan de opperhuid van handen en voeten zich sterk verdikken. Er is eeltvorming met diepe kloven die pijn kunnen doen.

GZNL.GZ.18.07.0173g(1)

Bekijk ook eens onderstaande filmpjes waarin wordt uitgelegd wat atopisch eczeem is, hoe het ‘werkt’ en welke andere vormen er zijn. Ze worden ingedeeld op basis van oorzaak en verschijningsvormen. Dermatoloog Rob Beljaards legt uit welke dat zijn.

GZNL.GZ.18.07.0173