Skip to main content
Check jouw Eczeem

Hanneke Termeer
Seks en een positief zelfbeeld

Op een huidcongres onlangs realiseerde ik me dat daten voor mensen met een huidaandoening lastig is. Vooral voor diegenen van wie de huid jeukt of pijn doet bij aanraking.

‘Wat vind je moeilijk dan?’ vroeg ik aan een aantrekkelijke, jonge vrouw. ‘Nou, straks vraagt hij me mee naar huis en dan val ik door de mand wanneer ik me uitkleed en hij de lelijke plekken op mijn huid ziet.’

Positief zelfbeeld

Jeetje, dacht ik. Kijk eens in de spiegel en zie hoe prachtig je bent, wat kunnen jou die plekken op je armen en benen nu schelen. Maar als seksuoloog, vanachter mijn professionele bril, zette ik deze gedachten om in het oh zo belangrijke ingrediënt voor seks, namelijk het positieve zelfbeeld. We moeten onszelf blijkbaar de moeite waard vinden om mee te vrijen, wat overigens niet betekent dat je jezelf mooi hoeft te vinden, want dat vindt bijna geen een vrouw, in tegenstelling tot de man…

Lijf en brein

En waarom is dat ‘de moeite waard vinden’ dan zo belangrijk? Voor plezierige seks moeten lijf en brein samenwerken: door verwennerij, aandacht, strelingen en prettige stimulatie van de ander (of van jezelf) ontstaat seksuele opwinding. Wanneer je dit als plezierig ervaart wordt er positieve feedback aan het brein gegeven wat bij seks betekent dat je hoofd op dat moment ook gevoed wordt met erotische prikkels (het ‘geil’ voelen).

Erotische rem

Op zijn/haar beurt geeft het brein weer positieve feedback aan het lijf. Door deze samenwerking ontstaat seksuele opwinding en wordt seksuele opwinding onderhouden. Echter… wanneer er zorgen zijn raakt deze samenwerking verstoord. De gedachte ‘vindt hij/zij mij wel mooi genoeg’ die binnenvliegt tijdens het vrijen is niet bepaald een erotische en remt dus de opwinding. Tja… en zonder opwinding geen seks.

Focus op ontspanning

Hoe kun je nu zoiets doorbreken? Even heel kort samengevat: door te focussen op ontspannen en voelen in plaats van de aandacht te richten op de onvolmaaktheden van het lichaam. Oh ja… en het is ook niet zo dat mensen met het ‘perfecte lichaam’ de leukste seks hebben, neem dat maar van mij aan!

Makkelijker gezegd dan gedaan

Makkelijk praten voor de meesten; je aandacht richten op ontspanning tijdens seks. Maar, hoe moet dat dan wanneer je huid pijn doet of jeukt bij aanraking, zoals bij eczeem. Dan valt er weinig te ontspannen, toch? Helemaal waar, maar ook voor jou is het mogelijk om je te focussen op de prettige sensaties van je lijf… maar alleen onder die voorwaarde: dat je jezelf kunt zien als meer dan alleen ‘een eczeempatiënt’. In mijn volgende blog meer hierover.

Als eerste op de hoogte

Wil je er zeker van zijn dat je Hanneke ’s volgende blog niet mist? Volg ons dan op Facebook.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram



    GZNL.GZ.18.10.0267a