Atopisch eczeem & Lebrikizumab

Sinds februari 2025 is er lebrikizumab (merknaam Ebglyss®). Dit is een medicijn voor mensen die in aanmerking komen voor systemische behandeling van atopisch eczeem: voor volwassenen en adolescenten in de leeftijd van 12 jaar en ouder met een lichaamsgewicht van tenminste 40 kilo.

Wat is lebrikizumab?

Lebrikizumab is een monoklonaal antilichaam (een type eiwit) dat de werking blokkeert van een ander eiwit dat interleukine 13 heet. Interleukine 13 (IL-13) speelt een belangrijke rol bij het veroorzaken van de klachten en symptomen van atopisch eczeem. Door interleukine 13 te blokkeren, kan lebrikizumab het eczeem verbeteren en de gerelateerde jeuk en huidpijn verminderen. Dit middel kan alleen of samen worden gebruikt met andere eczeemgeneesmiddelen die je op de huid aanbrengt.

Hoe werkt lebrikizumab?

Heb je atopisch eczeem, dan maakt je lichaam ongewone hoeveelheden eiwitten aan die betrokken zijn bij deze aandoening: interleukine 4 en interleukine 13 (IL-4 en IL-13). De werkzame stof lebrikizumab is een gespecialiseerd eiwit (monoklonaal antilichaam) dat is ontwikkeld om de werking van IL-13 te blokkeren. Zo verlicht het middel de symptomen van de ziekte.

Wat mag ik verwachten van lebrikizumab?

Het gebruik van lebrikizumab kan het atopisch eczeem verbeteren en jeuk verminderen. Het kan daardoor ook een positief effect hebben op symptomen van pijn, angst en depressie die soms samengaan met atopisch eczeem. Bovendien kan het helpen je slaapklachten te verlichten en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat moet ik ook weten over lebrikizumab?

Zoals elk geneesmiddel kan ook lebrikizumab bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

Vaak (komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers)

  • Roodheid en ongemak in het oog (conjunctivitis)
  • Ontsteking van het oog als gevolg van een allergische reactie (conjunctivitis allergica)
  • Droge ogen
  • Reacties op de injectieplaats.

Soms (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers)

  • Gordelroos, een pijnlijke, blaarvormige uitslag op een deel van het lichaam (herpes zoster)
  • Toename van eosinofielen (een type witte bloedcellen; eosinofilie)
  • Ontsteking van het hoornvlies (de transparante laag op de voorkant van het oog; keratitis)
  • Jeuk, roodheid en zwelling van het ooglid (blefaritis).

Bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan moet je melden bij je arts of apotheker.

Allergische reacties

In zeer zeldzame gevallen kan dit geneesmiddel allergische reacties (overgevoeligheidsreacties) veroorzaken. Deze reacties kunnen optreden kort nadat je lebrikizumab hebt gebruikt, maar kunnen ook later optreden. Merk je symptomen van een allergische reactie, stop dan met het gebruik van dit geneesmiddel en neem contact op met je arts of zoek onmiddellijk medische hulp. Tekenen van een allergische reactie zijn onder andere:

  • ademhalingsproblemen
  • zwelling van het gezicht, de mond en tong
  • flauwvallen
  • duizeligheid
  • een licht gevoel in het hoofd (door lage bloeddruk)
  • netelroos, jeuk en huiduitslag.

Oogproblemen

Overleg met je arts als je nieuwe of verergerende oogproblemen hebt, waaronder roodheid en ongemak in het oog, oogpijn of veranderingen in het gezichtsvermogen.

Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid

Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn of wil je het worden? Neem dan contact op met je arts voordat je dit geneesmiddel gebruikt. De effecten van lebrikizumab bij zwangere vrouwen zijn niet bekend; het is daarom aan te raden het gebruik tijdens de zwangerschap te mijden, tenzij je arts anders adviseert. Geef je borstvoeding of ben je dit van plan? Neem dan ook contact op met je arts voordat je lebrikizumab gebruikt. Samen met je arts kun je beslissen of je borstvoeding geeft of lebrikizumab gebruikt, je mag niet beide doen.

Wanneer mag je lebrikizumab niet gebruiken?

Als je allergisch bent voor lebrikizumab of voor een van de andere bestanddelen, dan mag je dit medicijn niet gebruiken. Als je denkt dat je allergisch bent, of je weet dit niet zeker, vraag dan je arts of apotheker om advies voordat je lebrikizumab gebruikt.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar

Lebrikizumab mag niet worden gebruikt bij kinderen met atopisch eczeem jonger dan 12 jaar of jongeren van 12 tot 17 jaar die minder dan 40 kg wegen, omdat het nog niet is onderzocht in deze groepen.

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met lebrikizumab?

Allergische reacties

In zeer zeldzame gevallen kunnen er allergische reacties optreden als je lebrikizumab gebruikt (overgevoeligheidsreacties).

Symptomen van een allergische reactie zijn onder andere:

  • ademhalingsproblemen
  • zwelling van het gezicht, de mond en tong
  • flauwvallen
  • duizeligheid
  • een licht gevoel in het hoofd (door lage bloeddruk)
  • netelroos, jeuk en huiduitslag.

Krijg je last van een allergische reactie, stop dan met het gebruik van lebrikizumab en neem onmiddellijk contact op met je arts.

Parasitaire infecties (darmparasieten)

Patiënten met bekende worminfecties werden uitgesloten van deelname aan klinische onderzoeken. Het is niet bekend of lebrikizumab van invloed is op de immuunreactie tegen worminfecties door IL-13-signalering te remmen. Patiënten met een bekende worminfectie dienen te worden behandeld voorafgaand aan de start van de behandeling met lebrikizumab. Als patiënten besmet raken tijdens behandeling met lebrikizumab en niet reageren op antiparasitaire middelen, moet de behandeling met lebrikizumab worden onderbroken tot de infectie is opgelost. 

Oogproblemen

Heb je nieuwe of toenemende problemen met je ogen, waaronder pijn aan het oog of veranderingen in je zicht, neem dan contact op met je arts.

Gebruik andere geneesmiddelen?

Gebruik je nog andere geneesmiddelen? Heb je dat kortgeleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat je snel andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan aan je arts of apotheker.

Vaccinaties

Heb je onlangs een vaccinatie gehad of krijg je binnenkort een vaccinatie? Vertel dat dan je arts of apotheker. Tijdens het gebruik van lebrikizumab mag je namelijk bepaalde soorten vaccins (levende vaccins) niet krijgen.

Exit mobile version