Atopisch eczeem en systemische behandeling

Heb je ernstig en/of uitgebreid eczeem en hebben hormoonzalven, calcineurine-remmers en lichttherapie niet voldoende geholpen, of kun je het gebruik van hormoonzalven niet afbouwen? Vaak wordt er dan voor een systemische behandeling gekozen. Bij een systemische behandeling komt het medicijn in je hele lichaam terecht, in je hele ‘systeem’. Deze geneesmiddelen kunnen tabletten of injecties zijn. Minder vaak worden deze geneesmiddelen via een infuus toegediend. Er zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar die je onder toezicht van een arts gebruikt.

Raakt een eczeemplek geïnfecteerd, dan kan een arts kortdurend een behandeling met antibiotica voorschrijven. Antihistaminica tot slot bieden weinig soelaas voor het eczeem. Ze blokkeren wel histamine dat een rol speelt bij allergische reacties. Ze worden voorgeschreven tegen de jeuk. Sommigen vinden de versuffende werking voor het slapengaan fijn. Baby’s mag je er niet mee behandelen.

In dit filmpje vertelt dermatoolog Rob Beljaards over systemische therapie. Dit is therapie waarbij je medicijnen inneemt.

MAT-NL-2200462