De huid is het grootste orgaan van de mens. Als huidtherapeut verbaast Jorinde Scholtes zich erover dat mensen hun huid vaak voor lief nemen en er weinig aandacht aan besteden. Als je eczeem hebt, ligt dat anders…

Als huidtherapeut wil ik het belang van goede huidzorg laten inzien. Om mijn kennis te verbreden volg ik vaak cursussen en opleidingen. Dat doe ik bijvoorbeeld bij een expertisecentrum dat zich heeft gespecialiseerd in opleidingen en cursussen voor medisch cosmetische kennis en behandelingen. Het centrum organiseert jaarlijks een congres voor alle huidprofessionals. Huidtherapeuten, maar ook schoonheidsspecialisten en artsen zijn er welkom.

Psychische last

Tijdens een congres waar ik aan deelnam was er aandacht voor hormonen en voeding, en voor het psychische aspect bij huidaandoeningen. Bij eczeem wordt psychische problematiek onderschat. Feit is dat mensen met een huid die afwijkt van wat wij als ‘normaal’ zien vaak worden gemeden. Voor iemand met atopisch eczeem komt daar de grote impact bij die het eczeem heeft op de kwaliteit van leven. Ernstig eczeem zie je niet alleen, de jeuk en de pijn kunnen ook zorgen voor slapeloosheid en leiden tot depressieve gevoelens.

‘Vieze’ aandoening

Er lijkt een taboe te zijn op huidaandoeningen als eczeem. Eczeempatiënten worden naar mijn mening onvoldoende begrepen en geaccepteerd. Vaak wordt eczeem nog gezien als een besmettelijke of ‘vieze’ aandoening. Dat de aangedane huid in heftige gevallen rood en ontstoken is en overdekt met blaasjes en korstjes, doet de zaak geen goed. Het krabben bij een jeukaanval ook niet, maar dat is niet iets wat je altijd kan voorkomen. Waarom dan die blik?

Angst voor het onbekende

Ik denk dat de meeste mensen niet weten wat een aandoening als eczeem inhoudt, lees maar eens een paar blogs op deze website. Daardoor worden ze bang. Het is de angst voor het onbekende. Eczeem wijkt simpelweg af van het ideaal of de norm – een gave, gezonde huid – en daarmee is de kous af. Dat is een nare conclusie, maar ze motiveert mij als huidtherapeut des te meer om het bewustzijn rond eczeem te vergroten en mijn kennis binnen mijn netwerk te delen.

Wordt vervolgd

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2200799