Anna Maria koekoek! Wie niet weg is, is gezien. Ik tel tot 10! – Op straat spelen de kinderen uit de buurt verstoppertje. Wanneer ik voorbij loop, realiseer ik mij dat ik me ook vaak verstopt heb. Niet vanwege een spelletje, maar omdat mezelf verstoppen mij een gevoel van veiligheid gaf. 

Ik ben van nature iemand die opvalt in een groep mensen. Of ik nu mijn stem laat horen of niet, ik word gezien. Ik kom zelfverzekerd over en stil ben ik allerminst. Mijn lach hoor je van verre en mijn voorkomen doet vermoeden dat ik bulk van het zelfvertrouwen. Wat ik ook van mezelf laat zien, er zijn maar weinig mensen aan wie ik in het verleden de Christa toonde die zich onzeker voelde over haar huid.

jezelf Verstoppen

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik op een dag een collega op kantoor hoorde zeggen: “Ik las het krantenartikel van jou en je arts en begrijp dat je erg eczeem hebt. Dat heb ik nooit gezien. Waar zit het dan?” Dit moment is nog niet eens zo lang geleden, ik denk een jaar of vier terug. Wat er bijzonder aan is, is het feit dat ik toen al vijftien jaar haar collega was. Ze had mijn aangetaste huid nog nooit gezien. Ik verstopte mijn armen en benen als de beste.

Nu mijn huid sinds een kleine twee jaar vrij is van eczeem, draag ik weer korte mouwen en heb ik afgelopen zomer zelfs mijn benen laten zien. Eerder was dit voor mij ondenkbaar. Los van het feit dat mijn huid geen zonlicht kon verdragen, voelde ik mij hier veel te onzeker voor.

Zelfvertrouwen

Een huidaandoening brengt niet alleen zichtbaar lijden, ze heeft m’n zelfvertrouwen ook een behoorlijke duw gegeven. Dat had ik destijds eigenlijk niet zo in de gaten. Pas nu ik een eczeem-vrij leven leid, voel ik hoe mijn zelfvertrouwen gegroeid is en dat ik veranderd ben.

Een aantal jaar geleden kreeg ik de kans om een studie op te pakken waar mijn hart sneller van gaat slaan. De opleiding rondde ik glansrijk af. Ik startte een eigen praktijk naast mijn baan en had het plan opgevat om het vers geleerde in de praktijk te brengen. Het bleef echter bij een plan.

Spotlight

Ondanks dat ik voelde dat het nieuwe werken mijn passie is, betekende het ook dat ik in de ‘spotlight’ zou komen te staan binnen cliëntgesprekken. Niet dat het in die gesprekken over mij gaat, maar ik sta wel vaak aan een whiteboard, waar ik tekeningen maak om inzichtelijk te maken wat er speelt.

Alle ogen op mij gericht…

Ik was daar niet zelfverzekerd genoeg voor.

Een nieuwe start 

Sinds niet al te lange tijd durf ik me nu wél te laten zien. Ik zit beter in mijn vel en ik krijg allang geen zenuwen meer als mensen naar me kijken. Superfijn, want nu kan ik zonder afleidende gedachten over mijn huid het werk doen waar ik heel blij van word. Ik ga zelfs starten bij een nieuw bedrijf, na bijna twintig jaar veilig en vertrouwd bij een werkgever gewerkt te hebben waar iedereen me kent. Veilig en vertrouwd…

Eczeem gaat over zoveel meer dan jeuk en wondjes.

Je bent gezien! 

Buurt vrij! 

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2101303