Teerzalven helpen de ontstekingen te remmen die optreden bij chronisch eczeem. Ze kunnen de normale groei van de huid bevorderen. Ook werken ze jeukstillend. Hierdoor kan de huid zich herstellen en heb je minder neiging om te gaan krabben. Dorien weet er alles van.

Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden, maar ik denk er nog regelmatig aan terug. Mijn opname in het Academisch Medisch Centrum in Nijmegen in verband met ernstige eczeemklachten. Ik lag tien dagen in het ziekenhuis. Twee keer per dag en zo nodig drie keer werd ik helemaal ingesmeerd met twee soorten teerzalf, witte en zwarte. Daarna werd mijn hele lichaam ingezwachteld. Van top tot teen, zelfs mijn gezicht zag zwart van de teerzalf.

Verbandpak

Aangezien de zwarte teerzalf goed zijn werk deed, vond het medisch team dat mijn gezicht (ik was destijds de eerste) daar ook maar eens mee behandeld moest worden. Dit was niet fijn, maar ik wilde zo graag van de jeuk en pijn af. Dus heb het allemaal maar over mij heen laten komen. Van de jeuk kwam ik overigens niet (helemaal) af, want een verbandpak is warm en mijn huid begon op een gegeven ogenblik toch irritatie te geven. Dit was ook de reden dat mijn verbandpak soms wel drie keer per dag werd verwisseld. De verpleging was er maar druk mee.

Moe gestreden

De mensen die me verzorgden droegen ook speciale, donkere kostuums, want de teer ging overal zitten. Bij het dagelijks insmeren voelde ik mij soms best opgelaten. De verpleging deed dit overigens heel zorgvuldig en zij namen er ook alle tijd voor. Maar toch, ik moest mij hieraan overgeven en het laten gebeuren. Ik was immers al maanden aan het tobben met mijn eczeem en ik kreeg maar geen verwijzing naar het AMC Nijmegen. Geen enkel medicijn sloeg op dat moment meer aan. Ik was moe gestreden…

Zwart gezicht

Nijmegen heeft mij uiteindelijk met open armen opgevangen en ik werd letterlijk in de watten gelegd. Mijn gezicht was ernstig aangedaan en werd voorzien van zwarte teerzalf. Als gezegd: zag er niet uit. Als patiënt mocht ik familie ontvangen in de daarvoor bestemde ontvangstruimte. Of ik kon naar beneden en daar was een koffieruimte om even gezellig bij te praten. Beide durfde ik de eerste paar dagen nog niet. Ik schaamde mij voor mijn zwarte gezicht.

Bevrijd van jeuk en pijn

Na een paar dagen durfde ik wat meer, maar wel op de afdeling. Ik bleef niet langer op de slaapzaal en ging wat vaker naar de ontvangstruimte. Daar leerde ik ook wat medepatiënten kennen. Met hen heb ik uiteindelijk toch nog een paar prettige dagen gehad. Ik was op de laatste dag van mijn verblijf in het ziekenhuis ‘helemaal schoon’. Bevrijd van de jeuk en pijn en volledig uitgerust mocht ik naar huis. Op dit moment gaat het gelukkig goed. Ik ben nu onder behandeling in het UMC Utrecht. Mijn eczeem is onder controle en ik ben blij met de goede zorg van afdeling Dermatologie. Mijn boodschap: blijf niet tobben, maar kom voor jezelf op!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2101536