Deze blog over de impact van handeczeem schrijf ik samen met een van mijn patiënten, een nagelstyliste van 28. Haar verhaal heeft veel indruk op me gemaakt. Het is niet niks als je je droom moet opgeven. Zolang ze in contact blijft met acrylaten, herstelt haar eczeem niet.

HET VERHAAL VAN M. (28)

‘Als baby had ik eczeem van top tot teen, maar voor mijn gevoel was ik er sinds het eind van mijn tienerjaren helemaal overheen gegroeid. Ik had er nooit meer last van en kon gelukkig alles weer doen! Zonder stil te staan bij mijn eczeem of aanleg voor allergieën ben ik mijn droom achterna gegaan en begonnen met een opleiding als nagelstyliste. Toen ik klaar was, begon ik bij een collega-styliste te werken en uiteindelijk startte ik mijn eigen salon.’

De wanhoop nabij

‘Helaas, na ongeveer een half jaar verschenen de eerste klachten. Ik kreeg erg jeukende blaasjes in mijn gezicht en op mijn handen. Ik wist niet wat handeczeem was en ik gaf er geen aandacht aan tot ik er op een gegeven moment echt ziek van werd. Al mijn energie was weg, mijn handen lagen open en van de jeuk aan mijn handen was ik elke nacht wakker. Overdag op mijn werk dacht ik elke keer: handschoenen aan en doorzetten. Maar de impact van handeczeem is groot en op een gegeven moment wist ik echt niet meer waar ik het moest zoeken. Na een afspraak bij de huisarts kreeg ik een kuur. Ook mocht ik minimaal tien dagen niet werken.’

Brandende plakkertjes

‘De kuur hielp, maar daarna kwam alles weer terug. Ik kreeg nog een kuur en was een tijdje klachtenvrij. Ook werd ik doorverwezen naar het UMCG in Groningen voor een uitgebreide allergietest. Meer dan honderd plakkertjes… mijn hele rug was bedekt en sommige plakkertjes brandden als een gek op mijn huid. Er waren tien plakkertjes die reageerden, allemaal positieve reacties op acrylaten. Het advies was héél consequent met handschoenen te werken. Maar omdat dit vaak ontzettend lastig is, zou dit in de praktijk betekenen: stoppen met werken in de salon. Ik was verdrietig. Ik had anders gehoopt natuurlijk.’

OP ZOEK

‘Ik besloot niet op te geven. Nog beter met handschoenen te werken en op zoek te gaan naar de juiste zalf. Het ging goed. Af en toe kwamen de klachten terug. Ik bikkelde door. Tot het niet meer ging, dan vroeg ik een kuurtje bij de huisarts. Voor lange tijd was dit prima te doen, tot afgelopen november. De klachten waren vlak na een kuur op een nieuw hoogtepunt. De huisarts adviseerde een afspraak in het MCL. Daar zouden ze andere medicatie voor kunnen schrijven met een gerichtere functie die ik voor langere tijd kon gebruiken.’

Nog één kuur

‘Helaas bleek dit niet zo gemakkelijk te zijn. Sommige medicatie kan zware bijwerkingen hebben en zolang ik in contact blijf met acrylaten, herstelt mijn eczeem niet. Hierdoor zijn we tot de conclusie gekomen dat ik nog één stootkuur zou krijgen om de drukke decembermaand door te komen, maar daarna echt plannen moest maken voor alternatief werk. Ik vind het zo ontzettend jammer, maar voor mijn gezondheid is het vast beter. Af en toe komen de allergieklachten terug, vanuit het niets. Ik denk door stress of vermoeidheid, ik heb tenslotte aanleg voor atopisch eczeem.’

Geen nagelsalon meer

‘Nu de klachten voor het grootste gedeelte weg zijn, krijg ik steeds twijfels of ik er goed aan heb gedaan om mijn salon op te geven. Het was een droom die uit kwam. Het liep ontzettend goed. Maar natuurlijk weet ik beter en zal een nagelsalon geen optie meer zijn. Ook niet in de toekomst. Dat is de impact van handeczeem.’

Tatoeage opleiding

‘Afgelopen augustus heb ik een tatoeage opleiding en hier wil ik nu proberen mee verder te gaan. Alleen de handschoentjes zijn op dit moment een probleem, die veroorzaken klachten door het zweten. Ik denk dat ik er prima mee kan werken als ik mijn handen goed blijf verzorgen, maar dat zal de tijd uit moeten wijzen.’

Lees binnenkort ook deel 3 van deze blog!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100493