Het verhaal van de nagelstyliste in de blog ‘De impact van handeczeem (2)’, ondersteunt opnieuw dat deze vorm van eczeem grote gevolgen kan hebben. Ook laat het duidelijk zien dat er veel factoren meespelen.

Deze jonge vrouw heeft een sterke contactallergie voor acrylaten, heeft aanleg voor atopisch eczeem en de irriterende factoren in haar werk (onder andere het langdurig dragen van handschoenen, vaak handen wassen). Dan is er haar privé-situatie als jonge moeder. Al die factoren onderhouden haar handeczeem.

Contactallergie

Bij contactallergisch eczeem is de oorzaak van het eczeem een ‘allergische reactie’ voor een bepaalde stof. Door huidcontact met een stof waar je eerder allergisch voor bent geworden (allergeen), zet je het immuunsysteem aan en dit zorgt voor huidklachten. Een contactallergie blijft helaas vaak levenslang.

Acrylaten

Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen word je al na enkele weken allergisch. Met andere stoffen kun je jaren achtereen zonder problemen in contact komen totdat, zomaar opeens, een contactallergie optreedt. Acrylaten zijn helaas stoffen die bekend staan als een ‘sterk’ contactallergeen.

Plakproeven

Bij de verdenking van een contactallergie is het verstandig om plakproeven te doen. Hierbij worden de meest voorkomende ‘contactallergenen’ getest, de zogenaamde Europese standaardreeks. Daarnaast zijn er nog extra reeksen beschikbaar afhankelijk van iemands beroep of hobby. Al deze stoffen worden in gestandaardiseerde concentraties in hokjes op de rug geplakt. De stoffen in de standaard reeks zijn onder meer metalen zoals nikkel, chromium en kobalt. Maar ook geurstoffen, conserveermiddelen, bestanddelen van rubberlijmen (zoals acrylaten) en bijvoorbeeld planten en bloemen.

Speciale handschoenen

Bij M. leverden de plakproeven tien sterke testreacties op voor verschillende acrylaten. Dit is echt een ontzettend vervelende uitkomst. De gevonden contactallergieën zorgen in dit geval voor een beroepsziekte. In het werk als nagelstyliste is het volledig vermijden van acrylaten een behoorlijke uitdaging. Zoals eerder genoemd kan een minimale hoeveelheid van het allergeen een hevige reactie uitlokken. Idealiter zijn 4H (ethylene-vinyl alcohol-polyethylene) handschoenen geschikt om het allergeen volledig te weren. Nadeel: deze handschoenen zijn vrij dik en stug. Doe daar maar eens precisiewerk mee. Soms werkt het om alleen de vingertoppen van de 4H handschoenen af te knippen en hierover weer de nitryl hanschoenen te dragen. Ook nitryl handschoenen bieden bescherming, maar wissel deze regelmatig (binnen het uur), omdat ze niet eindeloos beschermen.

Voorkom huidcontact

Ook in dit geval geldt, voorkomen is beter dan genezen. De impact van handeczeem is groot. Ga zorgvuldig om met acrylaten en vermijd huidcontact om de kans op het ontwikkelen van een contactallergie te verkleinen. Werk met nitryl handschoenen die je regelmatig wisselt. Zorg dat je werkveld schoon blijft om huidcontact met acrylaten te vermijden. Verder valt het te overwegen om een tafel met afzuiging aan te schaffen, zodat de stoffen niet in je gezicht of luchtwegen terechtkomen.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

Referenties:
https://nvdv.nl/storage/app/media/pati%C3%ABntenfolder%20contacteczeem%20in%20PDF.pdf
Raposo et al contact dermatitis 2017. Allergic contact dermatitis caused by (meth)acrylates in nail cosmeticproducts in users and nail technicians – a 5-year study.
MAT-NL-2100493