Om de wirwar aan opvattingen over eczeem beter te begrijpen, belichten belichten Anna Hofstra en Thomas Rustemeyer veelvoorkomende aannames over eczeem. 

Drs. Anna Hofstra is arts-assistent bij het MUMC+ en professor dr. Thomas Rustemeyer is specialist klinische immunologie, allergologie en dermatologie aan het Amsterdam UMC.

WAT IS ECZEEM?

Eczeem is een ontstekingsziekte van de huid die leidt tot schilferige, droge plekken en erge jeuk. De ziektelast van eczeem is doorgaans hoog, en de oorzaak van eczeem verschilt van patiënt tot patiënt. Dit komt met name omdat er veel oorzaken van eczeem zijn zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren, infecties en de werking van het afweersysteem. Om de wirwar aan opvattingen beter te begrijpen, belichten we veelvoorkomende aannames over eczeem.

In deze blog: is hormoonzalf tegen eczeem gevaarlijk?

HORMOONZALF EN ECZEEM

Een van de medicamenteuze behandelingen van eczeem is het aanbrengen van hormoon-houdende zalven op de huid. De hormonen in deze zalven verminderen de activiteit van het afweersysteem, waardoor de ontstekingsreactie in het eczeem tot rust komt. Hierdoor krijgt de huid de kans om te herstellen. De hormonen in de zalf heten ‘corticosteroïden’.

Corticosteroïden maakt het menselijk lichaam zelf ook in kleinere hoeveelheden aan. Bij eczeem heeft de huid een hogere dosis corticosteroïden nodig dan de dosis die het lichaam zelf maakt. De dermatoloog schrijft dus een hormoonzalf voor om het lichaam te ondersteunen bij het genezingsproces. Daarnaast ontvangt de patiënt vaak vette zalven en allergietabletjes om het lichaam te ondersteunen.

IS HORMOONZALF GEVAARLIJK?

Het gebruik van hormonen op de huid klinkt misschien spannend, maar dat is het niet. Omdat de zalf op het eczeem wordt aangebracht, heeft het alleen plaatselijk een effect. De rest van het lichaam wordt bijna niet blootgesteld aan de extra hormonen. Bovendien bevat niet iedere zalf evenveel hormonen. Afhankelijk van de ernst van het eczeem zal de dokter de dosering bepalen.

In de meeste gevallen komt het eczeem na enkele weken tot rust en is de hormoonzalf niet meer nodig. Het gebruik van hormoonzalf op de huid is dus niet gevaarlijk. Als bijwerking van langdurig hormoongebruik kan de huid lokaal dunner worden. Hierdoor kan de huid tijdelijk verkleuren of verschijnen er kleine puistjes rondom de plek van smeren. Als de hormoonzalf wordt gestopt, zullen de klachten langzamerhand weer verdwijnen.

CONCLUSIE

Eczeem is een vervelende ontstekingsziekte van de huid die in stand wordt gehouden door het afweersysteem. Een van de meest voorkomende behandelingen is het aanbrengen van een hormoonzalf waardoor het afweersysteem tot rust wordt gebracht. Kortdurend gebruik van hormoonzalven op de huid is een veilige behandeling van eczeem en kent weinig negatieve bijwerkingen.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300275