Al jaren ben ik gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen en noten. Zoals (melk)suikers, lactose, gist en amandelen. Zodra ik deze voedingsstoffen per ongeluk (toch) binnen krijg, heeft dit gevolgen voor mijn huid. Een jeukaanval is het resultaat. Dit zal uiteindelijk leiden tot eczeem. Een provocatietest kan inzicht geven waar je exact op reageert. Dit zijn mijn ervaringen.

Ik heb in mijn leven diverse allergietesten ondergaan. Veelal plakkers met vloeistoffen op mijn rug. Deze moesten dan een paar dagen blijven zitten. Heel vervelend met warm weer, want je mag je niet douchen. De pleisterband waarmee de verpleegkundige de vloeistoffen op de rug bevestigde, moest natuurlijk stevig blijven zitten. Dit in verband met bukken en strekken van het lichaam. Deze pleisterband was dan ook vervelend op een hypergevoelige huid.

Andere resultaten

De vloeistoffen die werden getest waren voornamelijk niet eetbare stoffen: nikkel, schuimmakers, et cetera. December 2019 heb ik een krastest ondergaan, erg onaangenaam. De huid werd met een scheermesje open gekrast en daar werd een beetje voedingsstof of vloeistof op geplakt. Mijn arm was erg aangedaan en ik heb erg veel jeuk gehad. Er kwamen overigens hele andere resultaten uit dan dat ik had verwacht. De amandel, tomaat en een paar boomsoorten kwamen op. En de lactose niet. Helaas kon gist niet worden getest.

Amandelprovocatie

Een allergie voor de tomaat… dat wist ik nog niet. Dit zou ik thuis voorzichtig kunnen testen. Net als de lactose en gist. Amandelen komen voor in veel gerechten en ik vind ze ook wel lekker, maar thuis testen is te gevaarlijk. Hiervoor zou ik dan een dag in het ziekenhuis worden opgenomen, in veilige omstandigheden. Onlangs ben ik opgeroepen voor deze amandelprovocatie en het is mij honderd procent meegevallen. Aangezien mijn lichaam hypergevoelig is, heb ik mij van tevoren wel een beetje druk gemaakt. Ik hoefde gelukkig geen nacht te blijven in verband met een allergische reactie.

Infuus in elleboogplooi

Die bewuste morgen in het ziekenhuis (UMC Utrecht) heeft een verpleegkundige mij opgevangen. Ik mocht in een ligstoel plaatsnemen, daar nam zij de dag met mij door. Ik kreeg een aantal vragen en daarna een infuus. Dit laatste vond ik bij nader inzien nog het meest vervelende. Het infuus zat in mijn elleboogplooi en de huid is daar erg dun. Die naald deed mij, tijdens het bewegen van de arm, steeds weer zeer.

Tien amandelen

Vervolgens kreeg ik van een klein stukje amandel tot 10 amandelen toegediend. Deze werden om het uur in een plastic bakje aangereikt. Tijdens deze test heb ik eigenlijk niets vreemds opgemerkt. Ik was eventjes een beetje misselijk, maar dit had te maken met het feit dat ik tussendoor niets heb mogen eten. Behalve een ontbijt. Na deze test ben ik nog twee uur ter observatie in het ziekenhuis gebleven en daarna mocht ik gelukkig weer naar huis.

Noodpakketje

Ik kreeg een noodpakketje medicijnen mee voor de komende dagen. Dit bestond uit prednison en antihistaminica. Inclusief noodnummer van het ziekenhuis. Het noodpakketje heb ik niet gebruikt. Het is goed gegaan. Mijn huid is wel even wat onrustig geworden na deze provocatietest, maar dit zou ook de spanning kunnen zijn.

Allergoloog en dermatoloog

Binnenkort heb ik nog een gesprek ter afronding met de allergoloog. De verpleegkundige adviseerde mij overigens na de test om niet direct amandelen in de yoghurt te gaan eten. De allergoloog zal mij hierover wel adviseren. Daarna bespreek ik de uitslag en mijn ervaringen met de provocatietest met mijn dermatoloog. Ik ben blij dat ik deze test gedaan heb. Wordt vervolgd…

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2000590