Allergisch zijn voor je eigen schilfers? Jazeker, dat kan. En best vies nu ik het zo op m’n beeldscherm zie staan. Bovenal is het irritant.

Na een nacht schilfers verzamelen krijg ik de volgende nacht jeuk van m’n eigen schilfers. En als ik dan ook nog eens een fijne zalf smeer, zie ik ze soms letterlijk op m’n huid plakken, bah! (Whaa kans op jeuk…) Ongemerkt besteed ik zo een dagtaak aan het zo min mogelijk verspreiden van m’n eigen schilfers. Persoonlijke hygiëne? Jeuk-preventie of een complete mindfuck?! Tja, de herhaaldelijk sterk aangetoonde huisstofmijt allergie staat vast.

Oud kussentje

Waar is mijn grens met een ‘normale’ hygiëne? Ik kijk wel eens jaloers naar mensen die gewoon hun hoofd op een al jaren aanwezig kussentje op een in mijn ogen stoffige bank leggen en dan nog even fijn hun gezicht erin begraven ook. Geen jeuk?! Ik krijg al galbulten als ik mannen met baarden gedag zoen. Gelukkig gaat het bij die van mezelf wel goed.

scrubben en eczeem

Ik hou ook niet zo van ’s avonds douchen, want dan stap ik schoon in m’n bed – dat ik ondanks twee keer per week wassen en dagelijks goed luchten altijd verdenk van te veel schilfers. Ik start mijn dag met een fijne douche (als dochterlief van één het toelaat). Ja, ik let er op dat-ie niet te heet staat, ik vooral doucheolie gebruik en er niet te lang onder sta. Toch is er niets lekkerder dan scrubben (doei net opgebouwde beschermlaag, hoi boze arts). Alles voor de schilfer-reductie! Ik heb hier zo mijn theorie voor, dat vertel ik je nog wel eens.

Smeerritueel

Vervolgens begint het smeerritueel, maar niet voordat ik met een schone, hard opgedroogde handdoek mezelf heb droog gedept en op dezelfde handdoek sta. Ureum 10% voor de voetjes om vervolgens schone sokken aan te doen, gezichtscrème inclusief SPF 15 en de alom bekende basiszalf of Lipikar Baume AP voor de rest van m’n huid. Dan schone, maar op z’n minst uitgeklopte kleren aan, nog even opletten dat ik geen vette plakstrepen op dunne truitjes achterlaat en ik ben klaar voor de dag.

Nog niet gekrabd

Gedurende de dag voel ik me het lekkerst als ik nog niet gekrabd heb. Je zou zeggen dat ik daar op mijn leeftijd wel boven sta, maar het gebeurt. Onbewust. Toegegeven: ook bewust. En krabben = schilfers! Misschien net zo storend: vieze nagels! Dus na de krabbeurt zit ik eerst op m’n knietjes met een nat gemaakt keukenrolpapiertje die dingen van de grond te deppen. Om door te gaan naar stap twee: nagels schoonmaken… Mijn handen zijn helaas al niet zo sexy en vieze nagels kan ik er niet bij hebben.

Hygiëne? Wat betreft m’n persoonlijke hygiëne: ooit win ik het van mijn schilfers!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0169a