Ken je dat? Ben je net weg na je bezoek aan de huidarts, bedenk je je dan pas wat je nog had willen zeggen of vragen. Nou, dat had ik laatst dus.

De huidarts viel het op dat ik vooral aan mijn handen last van eczeem heb op dit moment. Daarom stelde ze voor om weer eens een allergietest te doen. Gewoon een basistest, met plakkers op de rug. Hiermee kun je contactallergieën vaststellen. Soms is het ook een aanwijzing voor een voedselallergie die je dan verder kunt onderzoeken. Prima idee, vond ik. Het was al een paar jaar geleden dat er getest was. Dus enkele dagen later kreeg ik 62 plakkers op mijn rug, inclusief een plakker om te testen hoe mijn huid op de plakker reageert.

Voortaan lijstje vragen

Vroeger kreeg ik al huiduitslag van de lijmstoffen in de plakkers, gelukkig is de kwaliteit van pleisters enorm verbeterd. Nu gaat het wel jeuken, omdat de huid niet kan ademen. Maar er is geen huiduitslag meer bij die het aflezen van de test verhindert. De plakkers werden na twee dagen verwijderd en afgelezen. Op de derde dag werd nog een keer afgelezen. Ik bleek op alles negatief te reageren. Goed nieuws, want ik was dus niet allergisch voor de geteste stoffen. Ik heb nog wel gevraagd op welke stoffen ik getest ben, maar alleen verfstof van kleding heb ik kunnen onthouden. Achteraf dacht ik dus, waarom heb ik niet gevraagd om een lijstje met de stoffen waarop ik getest ben?

Ook voedselallergie

Bij het bespreken van de uitslag zei ik dat voedselallergie mij meer hindert dan contactallergie. Daar had de arts wel een pilletje voor, antihistaminica als smelttablet die ook direct op voedselallergie werkt. Kende ik nog niet – weer wat nieuws geleerd. En geruststellend, voor als ik ongemerkt toch iets eet waar mijn tong en lippen van opzwellen. Maar het onderzoek was hiermee kennelijk klaar, omdat er niets bijzonders uit de plakkertest was gekomen. Nu weet ik wel dat de uitslag van een test slechts een indicatie is, maar juist daarom wil ik graag ook getest worden op voedselallergieën.

Suf pilletje

Ik was verbaasd over de in mijn ogen snelle conclusie van de arts. Pas achteraf realiseerde ik me dat ik had kunnen doorvragen of doorzeuren voor een test op voedselallergie. Wel heb ik bij een andere arts van de afdeling een afspraak gekregen. Dan om het gebruik van een ander medicijn te bespreken dat mijn eczeem rustiger moet krijgen. Ik ben benieuwd, maar ook gereserveerd. Het gaat nu redelijk goed, dat wil zeggen twee dagen per week hormooncrème smeren naast de basiscrèmes en dan blijft het net rustig genoeg. Jeuk heb ik bijna altijd, dat blijft vermoeiend en vervelend. Als ze daar nu eens een pilletje voor hadden dat niet versuffend werkt zoals veel antihistaminica…

Hatsjoe!

Pet

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0167a