Ons sexy voelen. Dat willen we toch allemaal? Man, vrouw en alles daartussen in. Maar wat betekent sexy zijn als je eczeem hebt? Sexy met een vlekje?

Voor mij is sexy zijn niet iets wat je doet, wat je door middel van een kort rokje of een strak laag topje creëert, maar juist een uitstraling. Een uitstraling dat je bad ass bent en dat je je daar niet voor schaamt, dat de hele wereld dat mag zien! Of wel: in een vuilniszak zou je net zo ‘hard’ sexy kunnen zijn.

Weten wie je bent

Sexy betekent voor mij: je mooi voelen, zelfverzekerd zijn, je niet schamen voor jezelf, blij zijn met je uiterlijk (en innerlijk), je comfortabel voelen met jezelf en vooral weten wie je bent en dáár trots op zijn. Maar hoe voel je je sexy als je weet dat je afwijkt van het ideaalbeeld, als je afwijkt van de rest? Het is al langere tijd onderwerp van gesprek, want wat is nu de norm? En is deze wel zo reëel?

Body positivity

Al een tijdje tijd is de body positivity beweging gaande, waar ik erg achter sta. Ook voor mijzelf merk ik dat het veel verschil uitmaakt. Met mijn 1 meter 83 en geen maatje 36 heb ik me lange tijd lomp en log gevoeld. Zowel door mannen als vrouwen ben ik hierop vaak bekritiseerd, enerzijds was ik ‘te lang’ en anderzijds vonden ze me ‘te dik’. Woorden die me lange tijd erg bezig hielden, aan mijn omvang kon ik enigszins wat doen, maar mijn lengte?

Flink afgevallen

Om gezondheidsredenen ben ik een paar jaar geleden flink wat kilo’s afgevallen. Hierdoor en door onder andere de body positivity beweging (en misschien ook wel de wijsheid, die inderdaad met de jaren blijkt te komen) voel ik mij al een stuk prettiger en fijner in mijn lichaam. Ook omdat ik merk dat mijn gezondheid aanzienlijk is verbeterd. Volledig geaccepteerd heb ik mijn lichaam nog niet. Ik ben nog steeds 1.83 en heb nog steeds geen maatje 36 en daar ben ikzelf absoluut helemaal oké mee.

Mooie, gladde, gezonde huidjes

We zijn druk bezig met het normaliseren van een maatje meer of het niet voldoen aan het schoonheidsideaal en dat is goed maar vooral ook hard nodig. Toch blijft het knagen. Opgroeiend als een onzeker en angstig meisje, in een tijd waarin internet groots werd en het ideaalbeeld nog groter, voel ik me nog steeds anders. In magazines, reclamefolders, op tv: in alle media waren er die mooie slanke vrouwen, met mooie, gladde, gezonde huidjes. Ik werd niet alleen onzeker over mijn omvang en lengte, het deed ook veel met mijn beeld over mijn huid, daar waarop ik al zoveel kritiek had gekregen. Ik was anders dan de rest…

Geen voorbeeld

Mijn huid voelt ruw en schraal, mijn handen zijn gerimpeld én van top tot teen was ik vroeger bedekt met eczeemplekken. Hoewel ik die enorme jeuk en pijn dagelijks al ondragelijk vond, vond ik het het allermoeilijkst dat ik geen voorbeeld had. Lange tijd was ik de enige in het dorp met (zichtbaar) eczeem. Niet alleen dat, ook in de media zag je geen vrouwen met huidafwijkingen of -problemen. In die tijd dat ik een bewust zelfbeeld ontwikkelde, werd als gezegd internet groter en naar mijn idee de vrouwen steeds mooier en perfecter. Zo snel als internet groeide, met destijds Hyves en MSN, en nu met Facebook en Instagram, zo hard groeide ook mijn streven naar een onhaalbaar doel: perfectie.

Enorme uitbraken

Hoe meer dat ideaalbeeld me ging beheersen, hoe meer ik begon te eten. Ik raakte steeds verder van mijzelf verwijderd. Het slechte patroon, met name veel suiker en alcohol, zorgde voor enorme eczeemuitbraken. En dat niet alleen: ik begon in omvang te groeien, kreeg meer gezondheidsproblemen en mijn huid werd slechter en slechter. En ik depressiever. Uiteindelijk zover tot ik ’s avonds zelfs in bad moest om te weken, anders kreeg ik mijn legging niet uit. Een legging die ik overal onder aantrok (vaak in de winter, vanwege de pijn door de kou) om te zorgen dat mijn huid beschermd werd en het eczeem minder pijn deed. Die legging trok overdag, als ik werkte, in de wonden die ontstonden door het krabben of door het scheuren van mijn huid door het bewegen.

Eczeem acceptabel geworden

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en is er na lang zoeken eindelijk een passend medicijn gevonden, waardoor mijn eczeem zeer acceptabel is geworden. Door middel van therapieën en gesprekken is het beeld hoe ik mijzelf zie ook veranderd. Want daar waar ik nog steeds dat meisje met die vlekken zag, zie ik haar nu eigenlijk alleen nog op slechte dagen. Ik zie nu voornamelijk een nieuw gezicht. Dat ik nog steeds angstig ben onder mensen, om nieuwe mensen te ontmoeten en dat ik lichamelijk contact lastig vind, is work in progress. Dat komt allemaal wel, voor nu geeft dit nieuwe zelfbeeld me rust en ruimte. Ruimte om te ontwikkelen en te groeien. Tegelijkertijd zorgt het voor nieuwe leerprocessen.

Sexy…

Een leerproces bestaat altijd uit lagen en fases. De me ‘sexy voelen’ fase bijvoorbeeld. Sinds mijn aankoop van de eeuw, een noise cancelling koptelefoon, merk ik dat ik steeds vaker dans. Oké, misschien is de benaming discutabel, maar in elk geval beweeg ik op muziek, zoals ik voel dat mijn lichaam dat wil doen. Hoewel ik het nu pas een paar weken doe, valt het me op dat ik me niet alleen soepeler en losser voel, maar ook dat ik nu pas mijn lichaam leer kennen. Dat wat ik altijd verafschuwde, word nu steeds meer onderdeel van mij. De belangrijkste ontwikkeling hier op volgend is dat ik mij stukje bij beetje steeds meer sexy begin te voelen.

Vrouwelijker, mooier, vrijer

Met de deuren en gordijnen dicht, begin ik mij steeds comfortabeler te voelen met mijn eigen lichaam zoals het is. Mijn manier van kleden (binnenshuis) verandert, waardoor ik me vrouwelijker en mooier voel. Stukje bij beetje durf ik nu ook buitenshuis andere kleding te dragen. Het geeft me vertrouwen, het voelt vrijer. Kleine en zeer welkome stapjes, terwijl nu de volgende laag in dit proces zich al heeft aangediend: de zomer.

De zon, de warmte, de pollen, de droogte: vier fantastische ingrediënten voor een mooie vlekkenparade over zowel mijn lichaam als gezicht. Terwijl ik ze zie ontstaan op mijn lichaam, zucht ik en lach. Ik vraag mezelf hardop: hoe ga ik me hier dan weer sexy mee voelen?

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100949