Als huidtherapeut kan ik met behulp van de picolaser onder andere tatoeages verwijderen. Nu kreeg ik laatst de vraag: is deze behandeling geschikt voor mijn eczeemhuid? Of wordt mijn dan eczeem erger? Krijg ik littekens? Moet ik lang herstellen? Kun je een kortom een tatoeage verwijderen als je eczeem hebt…

Natuurlijk zijn tatoeages bedoeld om definitief te blijven zitten. Dat betekent dat een behandeling om ze weg te halen niet zomaar een behandeling is. Simpel gezegd worden er – mits de tatoeage gezet is in een professionele studio – met een trillende naald inktdeeltjes onder de huid aangebracht. Deze deeltjes worden door het lichaam niet herkend en worden ingekapseld. Om een tatoeage te verwijderen moet je de kapseltjes kapot maken en de inkt/pigmentdeeltjes in heel kleine stukjes breken, zodat het lichaam deze kan afvoeren. Met een laser is dit mogelijk.

Zo werkt het…

Het laserlicht wordt opgenomen door de inkt/pigmentdeeltjes. Daardoor ontstaat er een trilling die deze deeltjes als het ware uit elkaar schiet. Hierdoor worden ze zo klein dat het lichaam ze kan afvoeren. Je zult begrijpen dat het laseren met heel veel energie gepaard gaat. Die energie beschadigt de bovenste laag van de huid. Normaal gesproken herstelt de huid zich prima en blijft er (met een kundige behandeling) geen littekenweefsel over.

Gevoelige eczeemhuid

Maar wat als je een gevoelige eczeemhuid hebt, zoals ik zag bij een aantal mensen in de praktijk? De eczeemhuid heeft een slechtere barrièrefunctie en herstelt vaak minder goed dan een huid die normaal functioneert. De behandeling zal daarom extra voorzichtig moeten worden uitgevoerd. Doe je dat, dan is het mogelijk om een mooi resultaat te krijgen.

Picosecond laser

Voorheen werd er altijd behandeld met nanoseconde lasers. Dit zijn goede lasers, maar er zijn gemiddeld zo’n 10 tot 12 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. De nieuwste lasers zijn picosecond lasers. Deze kunnen dezelfde hoeveelheid energie in een kortere tijdseenheid geven. Hierdoor kan er met minder behandelingen een goed resultaat worden bereikt. Daarnaast zijn picosecond lasers vaak iets minder belastend voor de huid. Voor de eczeemhuid raad ik een picosecond laser aan.

Tatoeage verwijdertips bij eczeem

– Ga op intakegesprek, een goede behandelaar biedt meestal een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan.

– Vertel over je huidklachten met eczeem.

– Hoewel het op dit moment nog zo is dat iedereen laserbehandelingen mag uitvoeren: zorg ervoor dat je iemand hebt die kennis heeft van de huid.

– Normaal gesproken wordt er een interval van ten minste 6 weken tussen de behandelingen gehouden. Mijn ervaring is dat het voor de eczeemhuid soms raadzaam kan zijn dit langer te houden.

– Nazorg is super belangrijk! Dit geldt voor elke huid, maar bij een eczeemhuid nog iets meer. Na behandeling moet de huid twee weken lang worden afgedekt met een vette crème en een gaas.

– Zorg ervoor dat de huid goed schoon blijft, zo’n gaasje moet 2x per dag worden vervangen namelijk.

– Zorg voor een verzorgende crème.

– Als je huid onder de tatoeage een eczeemplek heeft, kan er niet worden behandeld.*

– Gebruik nooit hormoonzalven op het behandelde gebied. Tenzij dit door een arts wordt voorgeschreven.

– Ook voorafgaand aan de behandeling mag er geen hormoonzalf worden gebruikt op het te behandelen gebied. – Voor iedereen geldt dat de behandelde huid niet in de zon mag, zeker tot twee weken na de behandeling. Na deze twee weken ook nog goed insmeren als het gebied in de zon komt.

Ervaren behandelaar

Een tatoeage op een eczeemgevoelige huid kan zeker verwijderd worden, maar verstandig is om dit door een ervaren behandelaar te laten doen. Houd er rekening mee dat de behandeling sowieso voor een wond zorgt. Ook dat het je misschien wat meer tijd kost. Ik ben ervan overtuigd dat het de moeite loont om een of twee behandelingen meer te nemen. Het risico op een litteken is dan echt kleiner. Overleg altijd goed met je behandelaar, ook voor haar of hem is het goed om te weten voor welke producten je tijdens de nabehandeling gevoelig bent. Maak de overweging of dit is wat je wilt. Vragen staat natuurlijk altijd vrij…

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

*Actieve ontstekingsreacties zijn voor alle laserbehandelingen een contra-indicatie, dit geldt ook voor eczeem.
-Goldman, M.P., Fitzpatrick, R.E., Ross, V.E., Kilmer, S.L. & Weiss, R.A. (2013). Lasers and Energy Devices for the Skin. Laser-Tissue Interactions p. 1-30. -40.
-Ross V, Naseef G, Lin G, Kelly M, Michaud N, Flotte TJ, et al. Comparison of responses of tattoos to picosecond and nanosecond Q-switched neodymium: YAG lasers. Arch Dermatol. 1998; 134-167. -71.
MAT-NL-2101100