Je favoriete smeersel raakt op. Het is niet langer verkrijgbaar of de ingrediënten zijn veranderd. Dat kan voelen als een zalf break-up met verdriet, pijn (letterlijk) en wanhoop als gevolg. Iets waaraan je zo verknocht was… en nu moet je zonder.

De juiste verzorging van de huid is voor iedereen van belang. Maar wanneer je een huidaandoening hebt, is het bittere noodzaak. Wanneer je je huid niet goed verzorgt of wanneer de producten niet goed aansluiten bij de behoefte van jouw huid, heeft dit direct gevolgen: droogheid, schilfering, jeuk, wondjes, een strak gevoel en/of pijnklachten. Ook psychische klachten kunnen gaan opspelen: schaamte, verdriet, frustratie en zo nog veel meer. Een goede verzorging kan dus een heel groot verschil maken. Toch klinkt dit makkelijker dan het lijkt.

Etiketten specialist

Mijn huid is niet de jouwe. Die van je partner niet die van je ouders. Geen huid is identiek of reageert hetzelfde op een product. En hier zit het probleem: want wanneer je huid gezond is en je nergens op hoeft te letten, volstaat een willekeurig smeersel. Maar wanneer je huid niet functioneert zoals behoort, is dit een enorme uitdaging. Een volleerd-etiketten-lezer zijn is dan cruciaal. Ik kijk niet alleen naar de soorten alcohol die erin kunnen zitten, maar ook naar parfum en andere toevoegingen. Daar heb ik bijna 31 jaar over gedaan.

Keuze niet reuze

Vanuit het ziekenhuis worden er diverse basiszalven voorgeschreven en niet geheel onbelangrijk: deze worden vergoed. Lijkt allemaal easy, maar er gaan heel wat tubes en potten doorheen! Dus een juist product is van belang. Echter is de keuze niet echt reuze bij deze vergoede zalven. Dat is mijn ervaring tenminste, maar misschien ervaar ik dit alleen omdat er voor mij niks tussen zit.

Enorme zoektocht

Al vanaf mijn babytijd is het enorm zoeken geweest. Artsen erkenden destijds niet dat ik eczeem had. Mijn huid reageert bovendien niet goed op zalven vanuit het ziekenhuis. Een middel kan nog zo goed of sterk aanbevolen worden, als mijn huid ervan gaat jeuken smeer ik het niet. Dus is het een enorme zoektocht.

Stoppen met troep

Een paar jaar geleden dook ik in de wereld van de natuurlijke producten. De impact van alles op het milieu vond ik van belang en ik wilde stoppen met ‘troep’. Met de huid als grootste orgaan leek het me vanzelfsprekend om ook hier in keuzes te maken. Niet geheel onbelangrijk was het feit dat ik tot dan toe ook nog geen geschikte zalf of lotion had gevonden.

Gouden pot

Mijn vreugdedans en enthousiasme waren enorm toen ik mijn gouden pot bleek te hebben gevonden! Ik kon mijn geluk niet op. Mijn huid was zo enorm zacht, ik durfde het bijna niet te geloven en hield in mijn achterhoofd ‘die reactie van m’n huid komt nog wel’. Maar die bleef uit. De ene naar de andere pot smeerde ik op. Was continu mijn armen aan het aaien, want: ZO ZACHT! Vol enthousiasme liet ik mensen die dichtbij stonden mijn armen voelen, ik bleef maar herhalen hoe goed mijn huid voelde. Het klinkt misschien overdreven, maar als je bekend bent met deze struggle herken je het gevoel misschien. Ik voelde me herboren!

Droomhuid

Eindelijk kon ik dat T-shirt, die jurk of korte broek aan, ik zat niet meer huilend op de fiets als het regende, ik kon het water induiken als ik dat wilde, ik kon douchen zonder die enorme pijn. Ik kon gewoon alles doen, iets waarvan ik altijd alleen maar van kon dromen. Niet heel veel later kwam wel het eerste probleem aan het licht. Hoewel dit niks met mijn huid te maken had, was er een financieel probleem: 16 euro per pot.

Volle mep

In de wetenschap dat ik met een pot net één week door kon komen, was dat erg prijzig. En omdat dit product gewoon uit een winkel kwam en niet voorgeschreven kon worden door het ziekenhuis, betaalde ik zelf de volle mep. Geen geld is opgewassen tegen het goed functioneren van je huid, tegen het pijn en jeukvrij kunnen leven. Maar wat als je portemonnee het niet toelaat?

Vernieuwde receptuur

Maar het grootste probleem bleek helaas van een andere orde: een vernieuwde receptuur, andere ingrediënten! De schrik te boven en de wanhoop weer wat afgezwakt, nam ik contact op met de winkel met de vraag of er proefmonsters beschikbaar waren. Na uitleg van de situatie kon ik een proefmonster halen. De vrouw achter de balie waarschuwde me voor nieuwe ingrediënten waar eczeem waarschijnlijk niet goed op zou reageren en zo was het ook.

Laatste mogelijkheid

Enorme jeuk, roodheid, een neus die er allergisch op reageerde. Daar waar ik met de voorgaande receptuur bijna een dag kon doorkomen, redde ik het nu nog niet eens een uur. Een ramp! Toen het nog kon heb ik gelijk acht potten met de oude receptuur besteld, al begint mijn voorraad nu op te raken. Ik durf amper meer te smeren, uit angst. Maar dat verandert niks aan het feit dat ik weer op zoek moet…

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2200221