PRURIGO NODULARIS en systemische behandeling

Heb je ernstige en/of uitgebreide prurigo nodularis en hebben hormoonzalven en lichttherapie niet voldoende geholpen, of kun je het gebruik van hormoonzalven niet afbouwen? Vaak wordt er dan voor een systemische behandeling gekozen. Bij een systemische behandeling komt het medicijn in je hele lichaam terecht, in je hele ‘systeem’. Deze geneesmiddelen kunnen tabletten of injecties zijn. Minder vaak worden deze geneesmiddelen via een infuus toegediend. Er zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar die je onder toezicht van een arts gebruikt.

Overzicht systemische behandeling

Systemische corticosteroïden, zoals prednison, werken snel en krachtig. Ze worden voornamelijk ingezet als stootkuur om je jeukende bulten rustig te krijgen. Wel komen de klachten na afloop van de kuur soms ernstiger terug. Deze middelen, die de ontstekingen in je huid onderdrukken, worden gegeven wanneer andere behandelingen niet voldoende verlichting geven van de klachten van je jeukende bulten.

Systemische conventionele immuunsuppressiva onderdrukken het afweersysteem. Ciclosporine bijvoorbeeld werkt heel goed, maar kan niet worden gebruikt bij nierproblemen en hoge bloeddruk. Een andere conventioneel immuunsuppressivum dat ook wordt ingezet, maar niet officieel is geregistreerd (‘off-label’), is methotrexaat. Een geneesmiddel wordt wel eens off-label voorgeschreven voor een indicatie, leeftijdsgroep of toepassing waar het middel niet voor is geregistreerd. Je zorgverlener mag onder voorwaarden off-label voorschrijven. Het kan even duren voordat het effect van methotrexaat zichtbaar wordt. Om deze periode te overbruggen kunnen corticosteroïden worden toegepast.

Raakt een jeukbult geïnfecteerd, dan kan een arts kortdurend een behandeling met antibiotica voorschrijven. Antihistaminica tot slot blokkeren histamine dat een rol speelt bij allergische reacties. Ze worden voorgeschreven tegen de jeuk. Sommigen vinden de versuffende werking voor het slapengaan fijn. Baby’s mag je er niet mee behandelen.

Antihistaminica

Veel mensen met allergische reacties zijn bekend met dit geneesmiddel. De ‘eerste generatie’ antihistaminica heeft door de kalmerende werking een positieve invloed op krabgedrag en nachtrust. Bij een acute allergische reactie komt onder andere de stof histamine vrij in de huid. Deze veroorzaakt jeuk en zorgt ervoor dat de kleine bloedvaten in de huid uitzetten waardoor er vocht vanuit de bloedvaten naar de huid kan gaan. De huid wordt rood en er kunnen jeukende bultjes (oedeem) ontstaan.

Antihistaminica gaan de werking van histamine tegen. De geneesmiddelen die onder deze verzamelnaam vallen, hebben doorgaans een gunstig veiligheidsprofiel. Ze zijn niet verslavend, gewenning zie je zelden. Je kunt ze kort of lang gebruiken.

Prurigo nodularis en ciclosporine

Heb je een ernstige vorm van prurigo nodularis en werken andere, gebruikelijke middelen niet afdoende? Ciclosporine kan mogelijk helpen: een medicijn (vaak in tabletvorm) dat het afweersysteem van je lichaam onderdrukt. Ciclosporine behoort tot de groep conventionele immuunsuppressiva.

Prurigo nodularis en methotrexaat

Methotrexaat behoort net als ciclosporine tot de groep conventionele immuunsuppressiva. Methotrexaat is een geneesmiddel dat in een lage dosering het afweersysteem onderdrukt en ontstekingen remt. Het kan worden voorgeschreven bij prurigo nodularis en wordt onder andere ook toegepast bij atopisch eczeem, reumatoïde artritis en psoriasis. Ook wordt methotrexaat in een veel hogere dosering gebruikt om bepaalde vormen van kanker te behandelen, zoals acute lymfatische leukemie.

Zoals bij alle medicijnen kunnen deze verschillende behandelingen soms bijwerkingen geven. Het is belangrijk om goed bij je arts of verpleegkundige aan te geven:

  • Welke klachten heb je?
  • Hoe beïnvloeden deze klachten jouw leven?

Samen met je arts kun je dan bepalen wat je wilt bereiken met de behandeling.