Zalven en crèmes tegen atopisch eczeem

De huid van mensen met atopisch eczeem verliest makkelijker vocht dan een gezonde huid. Dit komt door een andere samenstelling van de buitenste huidlaag; ze droogt snel uit, doordat de huidbarrière is beschadigd, waardoor water makkelijk de huid kan verlaten en schadelijke stoffen van buitenaf makkelijker de huid kunnen indringen. Ook is er een grotere kans op ontstekingen en infecties.

Het is daarom belangrijk om dagelijks de huid goed in te smeren, ook als het eczeem rustig is. Zo houd je de huid soepel en voorkom je dat ze verder uitdroogt en er prikkelende stoffen binnendringen. De huisarts of apotheker kan je adviseren om zalf of crème te gebruiken. Een zalf is een smeersel op basis van vet en bevat weinig water, en een crème is een smeersel op waterbasis waaraan een beetje vet is toegevoegd.

De basisbehandeling van atopisch eczeem

Aan basiszalven ofwel neutrale crèmes en zalven (zogenaamde indifferente middelen) zijn geen geneesmiddelen toegevoegd. Ze houden de huid soepel, voorkomen dat deze verder uitdroogt en zorgen ervoor dat de barrièrefunctie van de huid niet verslechtert. Bekende basiszalven en -crèmes zijn:

  • cetomacrogolzalf of -crème
  • lanettezalf of -crème
  • vaselinecetomacrogol crème
  • vaselinelanette crème
  • vaseline/paraffine.

De huisarts schrijft deze middelen voor, maar ze worden ook zonder recept verkocht. Koop je zelf een basiszalf of -crème, let er dan op dat ze geen conserveermiddelen en parfumgrondstoffen bevatten. Deze kunnen de kans op allergie vergroten. De huisarts of dermatoloog kan ook zelf een zalf of crème voor je samenstellen. Hoe je eczeem eruitziet, is van invloed op welk middel je gebruikt. Op nattend eczeem is het beter een crème te gebruiken, en op droog eczeem is een zalf of een vette crème beter.

De onderhoudsbehandeling van atopisch eczeem 

Naast neutrale basiscrèmes en basiszalven zijn er zalven en crèmes met geneesmiddel om atopisch eczeem te behandelen: hormoonzalven, calcineurine-remmers en teerzalven. Met uitzondering van teerzalven worden hormoonzalven en calcineurine-remmerzalven vaak ingezet, omdat ze de kwaliteit van leven over het algemeen sterk verbeteren. Veel middelen moeten vaak langdurig en in het ergste geval een leven lang gebruikt worden. De meest toegepaste vind je hier:

Indifferente middelen is een andere benaming voor zalven en crèmes. Dermatoloog Rob Beljaards legt uit.

Lees meer

Referenties: NHG standaard constitutioneel eczeem 2014, Bijsluiters basiscremes- en zalven Fagron 2016, NVDV richtlijn constitutioneel eczeem herziening 2019. MAT-NL-2200462