Nationaal expertisecentrum Eczeem

Heb je matig tot ernstig atopisch eczeem dat moeilijk behandelbaar is? Of heb je klachten die in het verlengde liggen van je huidprobleem zoals relatieproblemen, seksuele problemen, neerslachtigheid of depressie? Loop je tegen maatschappelijke muren op, omdat je niet kunt werken door je chronische huidaandoening?

Het Nationaal expertisecentrum Eczeem van UMC Utrecht biedt een multi-disciplinair team aan om eczeemklachten te behandelen. Het centrum ontvangt mensen die vanuit heel Nederland doorverwezen worden. Er werken verschillende zorgverleners. De arts is verantwoordelijk voor diagnostiek en behandeling. Een verpleegkundig specialist is vaak betrokken bij de behandeling. Zij werken onder supervisie van de dermatologen. Daarnaast werken er gespecialiseerde verpleegkundigen en een maatschappelijk werker.

Leven met eczeem

Voor mensen die goed willen leren omgaan met eczeem en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven, geeft het Nationaal expertisecentrum een zelfmanagementtraining. Als enige in Nederland heeft het centrum een verpleegafdeling voor mensen met atopisch eczeem. Deze verpleegafdeling is speciaal voor patiënten die moeite hebben om hun eczeem onder controle te houden met zalven. Tijdens deze opname wordt er geprobeerd het eczeem onder controle te krijgen met uitgebreide zalfinstructies of medicijnen.

Specifieke deskundigheid

Werkt de zalfbehandeling onvoldoende? Of is het niet mogelijk de zalfbehandeling af te bouwen naar een veilige onderhoudsbehandeling? Een behandeling in de vorm van medicijnen die de afweer remmen (zogenaamde systemische immuun-supressiva) is dan een optie. Daarvoor heeft het expertisecentrum specifieke deskundigheid. Als de behandeling met zalf en afweerremmende medicijnen onvoldoende helpt of te veel bijwerkingen geeft, kan overwogen worden te starten met injecties. Deze zijn specifiek gericht tegen atopisch eczeem. In het expertisecentrum is veel ervaring met deze behandeling.

Meer informatie vind je op Nationaal expertisecentrum Eczeem

Als je een afspraak wil maken met het Nationaal expertisecentrum Eczeem, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Heb je vragen? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie of de polikliniek allergologie.

Expertisecentra in Nederland

Ook in andere regio’s van Nederland zijn expertisecentra voor eczeem: het UMCG in Groningen, het MUMC in Maastricht, het AUMC in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam en het Radboud MC in Nijmegen.

MAT-NL-2001477