Zalven en crèmes tegen prurigo nodularis
Prurigo nodularis en basiszalf
Smeer de droge huid die kenmerkend is voor prurigo nodularis altijd goed in, het liefst met een vette basiszalf. Aan basiszalven ofwel neutrale crèmes en zalven (zogenaamde indifferente middelen) zijn geen geneesmiddelen toegevoegd. Ze houden de huid soepel, voorkomen dat deze verder uitdroogt en zorgen ervoor dat de barrièrefunctie van de huid niet verslechtert. Bekende basiszalven en -crèmes zijn:
- cetomacrogolzalf of -crème
- lanettezalf of -crème
- vaselinecetomacrogol crème
- vaselinelanette crème
- vaseline/paraffine.
De huisarts schrijft deze middelen voor, maar ze worden ook zonder recept verkocht. Koop je zelf een basiszalf of -crème, let er dan op dat ze geen conserveermiddelen en parfumgrondstoffen bevatten. Deze kunnen de kans op allergie vergroten. De huisarts of dermatoloog kan ook zelf een zalf of crème voor je samenstellen.
Verminderen van jeuk
De behandeling met zalven en crèmes richt zich op het verminderen van de jeuk, het onderdrukken van de inflammatie (ontstekingen) in je huid en het goed verzorgen van je huid. Zalven zijn vetter dan crèmes en hierdoor zinvoller om de droge huid bij prurigo nodularis te verbeteren. De arts of dermatoloog kan ook hormoonzalven of -crèmes (dermatocorticosteroïden) of injecties met een corticosteroïd-oplossing voorschrijven. Andere mogelijkheden zijn antihistaminica en lichttherapie.
Hormoonzalven (dermatocorticosteroïden)
Je smeert deze ontstekingsremmende zalven of crèmes plaatselijk op de aangedane huid. Ze verminderen uitslag, roodheid, jeuk en brengen zo de ontstoken huid tot rust. In de beginfase van het eczeem, als er een rode, jeukende huid ontstaat, smeer je meestal één of twee keer per dag. Vaker dan twee keer per dag smeren is niet effectief.
In hormoonzalven (of -crèmes) zit een middel dat afgeleid is van het lichaamseigen hormoon cortisol. Cortisol is een onmisbaar hormoon. Het wordt in de bijnieren aangemaakt en regelt veel belangrijke processen in je lichaam. Aan de hand van hun werkingssterkte kun je hormoonzalven in 4 klassen indelen. Klasse I zijn de zwakst werkende en klasse IV de sterkst werkende. Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om hormoonzalven te gebruiken. Dat is op zich begrijpelijk, maar met goede begeleiding en juist gebruik zijn ze veilig en kunnen er heel goede resultaten worden behaald. Bij juist en plaatselijk gebruik op de huid zijn er nauwelijks bijwerkingen te verwachten.