Atopisch eczeem en JAK-remmers

JAK-remmers verminderen de activiteit van het enzym in je lichaam dat Janus Kinase (JAK) wordt genoemd en dat een rol speelt bij een breed scala aan celprocessen, waaronder ontstekingsreacties. Dit JAK-enzym is betrokken bij het doorgeven van boodschappen via cytokines in je immuunsysteem. Cytokines zijn cellen van het afweersysteem die boodschappen kunnen doorgeven waardoor klachten kunnen ontstaan die onder andere bij atopisch eczeem horen. JAK-remmers remmen de signalen die de cytokines doorgeven en daarmee ook het afweersysteem waardoor de ontsteking in de huid en eczeemklachten minder kunnen worden.

JAK-remmers worden al langer gebruikt bij de behandeling van bepaalde auto-immuunziekten, bijvoorbeeld reumatische aandoeningen. Dat zijn ziekten waarbij het afweersysteem zich richt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Voorbeelden van die aandoeningen zijn reumatoïde artritis en colitis ulcerosa. JAK-remmers kunnen bij deze ziektebeelden worden ingezet.

De JAK-remmer baricitinib mag sinds december 2020 ingezet worden voor de behandeling van atopisch eczeem. Sinds augustus 2021 is er voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar met atopisch eczeem upadacitinib. Sinds begin 2022 is er voor volwassenen met matig tot ernstig atopisch eczeem de JAK-remmer abrocitinib.

Dupilumab is de eerste biological die al geruime tijd ingezet wordt bij de behandeling van matig-ernstige tot ernstige atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) bij volwassenen en adolescenten in de leeftijd van 12 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een systemische behandeling. Daarnaast wordt dupilumab ook al een tijdje ingezet bij de behandeling van ernstig atopisch eczeem bij kinderen vanaf 6 maanden.

Sinds 2021 is er tweede biological bij gekomen: tralokinumab. Dit is een medicijn voor volwassenen en jongeren van 12 tot 18 jaar met matig tot ernstig atopisch eczeem die in aanmerking komen voor een systemische behandeling.

Referenties:
[i] dupilumab, bezocht 28-04-2022
dupilumab, bezocht 28-04-2022
tralokinumab, bezocht 28-04-2022
MAT-NL-2200463

Referenties:  NVDV patiëntenfolder; vragen en antwoorden over atopisch eczeem, Farmacotherapeutisch kompas [www.farmacotherapeutischkompas.nl bezocht feb 2018] GZNL.GZ.18.07.0173a