Atopisch eczeem en JAK-remmers

JAK-remmers remmen het enzym Janus Kinase (JAK). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het activeren van cellen van je afweersysteem. De cellen worden geactiveerd door stofjes die cytokines heten. Deze cytokines binden met bepaalde receptoren op het celmembraan van cellen van je afweersysteem. Deze binding activeert de betreffende receptor. Janus Kinase zorgt ervoor dat de geactiveerde receptor een signaal afgeeft in de cel. Hierdoor worden in de cel eiwitten aangemaakt die een rol spelen bij de groei van de cel. JAK-remmers voorkomen dat Janus Kinase zijn werk kan doen.

JAK-remmers worden al langer gebruikt bij de behandeling van bepaalde auto-immuunziekten. Dat zijn ziekten waarbij het afweersysteem zich richt tegen delen van het eigen lichaam. Voorbeelden van die aandoeningen zijn reumatoïde artritis en colitis ulcerosa. JAK-remmers kunnen bij deze ziektebeelden worden ingezet.

De JAK-remmer baricitinib mag sinds december 2020 ingezet worden voor de behandeling van atopisch eczeem.

Referenties:  NVDV patiëntenfolder; vragen en antwoorden over atopisch eczeem, Farmacotherapeutisch kompas [www.farmacotherapeutischkompas.nl bezocht feb 2018] GZNL.GZ.18.07.0173a