De Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) heeft een paar jaar geleden de opleiding Eczeembegeleiding geïntroduceerd. Deze opleiding heb ik inmiddels afgerond. Ik neem jullie graag even mee: wat is het doel van deze opleiding, welke toekomstmogelijkheden zijn er en natuurlijk, wat ik heb geleerd?

Zoals bekend is er een groot tekort aan dermatologen en huisartsen voor de begeleiding van mensen met eczeem. Gelukkig blijkt het voor veel eczeempatiënten niet nodig te zijn om constant naar een arts te gaan wanneer er al een diagnose gesteld is. Probleem is wel dat er te weinig begeleiding is rond het leven met eczeem. Artsen hebben vaak weinig tijd, bovendien is het vaak lastig om op korte termijn een afspraak te maken.

Begeleidende rol

De NVH heeft in de afgelopen jaren in samenwerking met de Vereniging voor Dermatologen gekeken naar wat de mogelijkheden zijn om huidtherapeuten de begeleidende rol te laten vervullen. Huidtherapeuten hebben weliswaar veel kennis van en over de huid, maar voor het specifiek begeleiden van eczeempatiënten was meer nodig. Om die reden is er een Post HBO-opleiding gestart voor afgestudeerde huidtherapeuten.

Sneller zorg bieden

Vanaf dit jaar zal het onderdeel Eczeembegeleiding in de reguliere opleiding worden meegenomen. Huidtherapeuten kunnen nu de begeleiding van eczeempatiënten op zich nemen, zodat patiënten sneller worden geholpen en betere begeleiding krijgen voor de omgang met eczeem. De bedoeling is dat er ook via de zorgverzekering een vergoeding gaat komen voor deze vorm van zorg.

De opleiding zelf

Je kunt natuurlijk pas weten hoe je iemand met eczeem kunt begeleiden als je weet wat de aandoening inhoudt. Begrijpen wat er gebeurt in de huid bij eczeem, helpt ook te begrijpen waarom bijvoorbeeld bepaalde reacties ontstaan en waarom sommige regels zo belangrijk zijn. Verder komen tijdens de opleiding de specifieke testmogelijkheden aan bod om zo de ernst van het eczeem te bepalen. In een volgende blog vertel ik hier meer over. En daarna komt eigenlijk het belangrijkste: wat kunnen wij als huidtherapeut nu eigenlijk voor eczeempatiënten betekenen?

Leefstijlregels

Na de diagnose eczeem volgt natuurlijk het advies van de dermatoloog of huisarts over het vervolgtraject. In de meeste gevallen bestaat dit uit het gebruik van hormoonzalven in combinatie met basiszalven. Gelukkig is dit voor de meesten voldoende om het eczeem onder controle te houden. Echter ontbreekt het vaak aan leefstijlregels en een goed advies over hoe en wanneer de zalven te gebruiken.

Weinig informatie

Persoonlijk verbaasde het me dat er zo weinig informatie aan patiënten verstrekt wordt en dat er zoveel ‘fouten’ worden gemaakt. Dat motiveerde mij dan wel meteen om hier verandering in te gaan brengen. Niet alleen het gebruik van crèmes en zalven, maar ook leefstijl kan een groot verschil maken in de impact van het eczeem en de kwaliteit van leven.

Verbetering mogelijk

De opleiding werd afgesloten met praktijkdagen, waarbij we met echte patiënten mochten oefenen. Tijdens deze dag viel mij nogmaals op hoe weinig de patiënten eigenlijk zelf wisten over hun aandoening en hoe ermee om te gaan. Bij velen was er zoveel verbetering mogelijk als het gaat om de kwaliteit van leven.

De toekomst

Als gezegd: op dit moment is er nog geen vergoeding voor de begeleiding van eczeempatiënten door huidtherapeuten. Er wordt hard gewerkt om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. In de tussentijd kijken we welke mogelijkheden er op korte termijn zijn. De samenwerking met artsen is daarbij heel belangrijk. Huisartsen en dermatologen moeten weten naar wie ze iemand met eczeem kunnen doorsturen en nog belangrijker: dat moeten ze ook willen. Er zullen steeds meer huidtherapeuten komen die gekwalificeerd zijn om eczeembegeleiding op te pakken. Zo kunnen we helpen om de druk te verminderen en bij te dragen aan goede zorg.

MAT-NL-2500337