Vanaf mijn geboorte heb ik al eczeemklachten. Ben er dus mee opgegroeid. Maar het hebben van eczeem went niet, vooral als het op een zichtbare plek zit zoals in mijn gezicht. Eczeem en schaamte… Ken je dat gevoel dat iedereen naar jou kijkt?

Gelukkig gaat het momenteel goed en heb ik minder last van eczeemklachten in mijn gezicht. Toch werd ik een paar weken geleden wakker met huidvochtplekken op mijn hoofdkussen. En ik had al een paar weken last van jeuk op mijn hoofdhuid. En ja hoor: er zat een plek die later nogal hardnekkig zou blijken te zijn. En pijnlijk. Het is alweer even geleden dat ik eczeem op mijn hoofdhuid had, dus ik moest even schakelen. En dit is ook niet zomaar een plekje, maar een die vochtig is en blijft.

Plakkende kleren

Nu ben ik bekend met zogenaamde ‘natte eczeem’. Als baby en kind heb ik dauwworm gehad, dat is een vorm van natte eczeem, extreem vervelend. Deze plekken moesten altijd verbonden worden, omdat ik anders mijn kleding niet aan kon. De kleren plakten anders aan je huid vast. En destijds waren er nog geen verbandpakken. Vochtig eczeem in je gezicht, waarbij je gezicht de hele dag nat aanvoelt, is helemaal geen pretje. Van schaamte ga je niet naar buiten. Overigens durfde ik ook niet naar buiten, omdat ik bang was voor infectie van mijn huid. Je gezicht kun je moeilijk verbinden.

Witte en zwarte teerzalf

In 2009 heb ik voor het laatst last gehad van natte eczeem in mijn gezicht. Ik heb toen in het Academisch Ziekenhuis in Nijmegen gelegen. De dermatologen wisten zich geen raad met wat ze met deze vorm van eczeem op die plek aan moesten. Op mijn lichaam werd ik ingesmeerd met witte en zwarte teerzalf en daar ging een verbandpak overheen. Mijn gezicht besloten ze uiteindelijk ook in te vetten met zwarte teer. En zo liep ik dan over de afdeling… Ik schaamde me kapot.

Lak aan eczeem

Nog even terugkomen op mijn hoofdhuid. Die heb ik nu ingewreven met een emulsie, al durf ik dat niet overdag te doen, omdat ik dan met hele vette haren naar buiten zal moeten. Het alternatief is een dag binnen blijven. Maar dan nog voel ik mij niet op mijn gemak. Dan komt weer die schaamte om de hoek kijken. Ik heb besloten alleen ‘s nachts mijn hoofdhuid in te smeren met de emulsie en ‘s morgens mijn haren te wassen met een speciale teershampoo.

Schaamte is bij mij en mijn eczeem een item. Toch probeer ik me niet meer door die schaamte te laten beïnvloeden, hoe lastig dit vaak ook is. Ik probeer gewoon mijn ding te doen en ja, dat betekent dat ik soms lak moet hebben aan mijn eczeem. Misschien niet altijd even verstandig, maar toch knap ik daarvan op.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2301136