Behandeling en medicatie

De meeste mensen met atopisch eczeem hebben een milde tot matige vorm van deze huidaandoening. Sommigen hebben ernstige klachten. De aandoening kan je leven zo beheersen dat de verzuchting: ‘heb ik eczeem of ben ik eczeem,’ op zijn plaats is. Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) is een veel voorkomende chronische huidziekte en je komt er zelden helemaal van af.

Samen met allergisch astma, allergische rhinoconjunctivitis (hooikoorts) en voedselallergie, is atopisch eczeem onderdeel van het atopisch syndroom. Atopisch eczeem kenmerkt zich door de jeukende, zogenaamde erythematosquameuze (het tegelijkertijd voorkomen van roodheid en schilfering) huidafwijkingen met een chronisch recidiverend beloop: rustige perioden kunnen worden afgewisseld door opvlammingen, het eczeem kan korte tijd aanwezig zijn en weer verdwijnen of na een lange periode terugkomen.

Vaak is het eczeem al op de kinderleeftijd aanwezig (early onset), maar soms ontwikkelt het zich pas op volwassen leeftijd (late onset). Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling, waarmee veel mensen goed geholpen kunnen worden. Goed om te weten is ook dat bij kinderen met atopisch eczeem de aandoening astma relatief vaak voorkomt (30-45% van de kinderen met atopisch eczeem van 4-7 jaar). De kans op het hebben van astma is mogelijk groter als het atopisch eczeem ernstig is. Dit geldt ook voor hooikoorts. Dus bij de behandeling van atopisch eczeem kan het ook nodig zijn om bijvoorbeeld tegelijkertijd de astma of hooikoorts te behandelen.

GZNL.GZ.18.07.0173a