Alleen al het vooruitzicht dat ze binnenkort een nieuwe piano krijgt, maakt Dorien superblij. Muziek, dat helpt. Ook als je last van eczeem hebt.

Muziek is mijn hobby. Ik krijg rust van luisteren naar muziek. En dan heb ik het zowel over pop als klassieke muziek. Het is alweer even geleden, maar als tiener heb ik ook zelf muziek gemaakt en een instrument bespeeld. Ik begon met sopraan-blokfluit, Algemene Muzikale Vorming via de muziekschool. Daarna door met spelen op een altblokfluit. Ik deed mee met voorspeelavonden en had er veel plezier in. Totdat ik Berdien Stenberg op televisie zag en vanaf dat moment wilde ik ook dwarsfluit spelen. En dit gebeurde ook. Ik huurde een dwarsfluit via de muziekschool en ging op les.

Vette zalven

Helaas, muziekles en eczeem, dat gaat niet zo lekker samen. Jarenlang ging het goed en heb ik zonder problemen muziekles gehad. Mijn huidproblemen spelen zich voornamelijk in mijn gezicht af en dat is lastig wanneer je een mondstuk moet bespelen. Zowel een blokfluit als een dwarsfluit hebben een mondstuk. Als tiener kreeg ik veel last van eczeem, ook op mijn gezicht. Destijds was ik erg bezig met het verbergen van mijn eczeem. Dus smeerde ik heel veel hormoonzalf en basiszalf. Beide zijn vet en dat speelt niet echt gemakkelijk.

Zorg toen en nu

Toch gaf ik niet op. Ik wilde doorzetten, want ik had er immers veel plezier in. Maar er kwam een moment dat ik moest opgeven. In de puberteit werd het eczeem zo erg, waardoor ik zoveel moest smeren, dat ik geen plezier meer beleefde in het bespelen van de dwarsfluit. Dan heb ik het over eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. De medische zorg rondom eczeem was toen niet zoals nu. Ik werd niet omringd door verpleegkundigen die met mij meedachten. Ik stond er helemaal alleen voor en dat was best zwaar.

Pianolessen

Gelukkig heb ik nagenoeg geen eczeem op mijn handen. Toen ik 34 was ben ik gestart met piano spelen. Daar beleefde ik heel veel plezier aan, al kwam ook daar abrupt een einde aan. Dit keer in verband met een echtscheiding. Maar… nu kan ik mijn geluk niet op, want ik ben weer begonnen met het nemen van pianolessen. Een van deze dagen wordt mijn (digitale) piano geleverd. Een eigen piano met houten toetsen en met echte pianoklanken. Ben zo blij! Dit nemen ze mij niet meer af.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300072