De traditionele Chinese geneeskunde is gericht op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Dat gebeurt door middel van natuurlijke kruiden en het heropenen van energetische centra in het lichaam. Dit is een fundamenteel andere benadering van gezondheid vergeleken met de moderne Westerse geneeskunde. 

Om de wirwar aan opvattingen over eczeem beter te begrijpen, belichten Anna Hofstra en Thomas Rustemeyer veelvoorkomende aannames over eczeem. Dit is de laatste blog uit een reeks van zes op onze website.

Eczeem is een ontstekingsziekte van de huid die leidt tot schilferige, droge plekken en erge jeuk. De ziektelast van eczeem is doorgaans hoog, en de oorzaak van eczeem verschilt van patiënt tot patiënt. Dit komt met name omdat er veel oorzaken van eczeem zijn zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren, infecties en de werking van het afweersysteem. Iedere vorm van eczeem is een uniek ziektebeeld dat is ontstaan door een combinatie aan lichaamseigen- en omgevingsfactoren. Om de wirwar aan opvattingen beter te begrijpen, belichten we verschillende aannames over eczeem.

In deze blog: traditionele Chinese geneeskunde.

REGULIERE BEHANDELING VAN ECZEEM

De behandeling van eczeem is gebaseerd op de Westerse geneeskunde. Er wordt gebruik gemaakt van medicijnen die van binnenuit het afweersysteem tot rust brengen (zoals anti-histaminica, corticosteroïden en immunosuppressiva) en medicijnen die op de huid worden aangebracht (zoals vette zalven, hormoon-houdende zalven en calcineurine remmers). Het doel van de behandeling is om klinische symptomen te verminderen en de ontstekingsreactie te blussen, zodat de huid kan herstellen. De patiënt ontvangt dan het advies om de uitlokkende factoren te vermijden.

De behandeling is niet waterdicht, want veel patiënten worstelen met terugkerend eczeem. Bovendien kunnen medicijnen ook voor vervelende bijwerkingen zorgen. De medicijnen van de Westerse geneeskunde zijn relatief nieuw in vergelijking met de medicamenteuze benaderingswijze die van oudsher werden toegepast, zoals traditionele Chinese geneeskunde (TCG).

TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE

De TCG bestaat al duizenden jaren. De basisgedachte is dat ziektes ontstaan doordat de natuurlijke balans in het lichaam is verstoord. TCG ziet de mens als geheel, wat betekent dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Psychische klachten vinden hun weg in het lichaam en andersom. De behandeling is gericht op het herstellen van de balans door middel van natuurlijke kruiden en het heropenen van energetische centra in het lichaam. Dit is een fundamenteel andere benadering van gezondheid vergeleken met de moderne Westerse geneeskunde.

KRUIDENBAD

Eczeem kan volgens TCG onder andere worden behandeld met een kruidenbad. Aan het water worden verschillende kruiden toegevoegd die het afweersysteem in de huid tot rust brengen en de jeuk verzachten. Het warme water stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor de plantenstoffen beter in de huid worden opgenomen. De behandeling is vrij intensief: patiënten zullen gedurende 4 weken 1 tot 2 keer per dag minstens 15 minuten in het kruidenbad moeten zitten.

Weken in een kruidenbad klinkt misschien vreemd, maar in Nederland wordt gewerkt met koolteerzalf en chloorbaden. Dan is een kruidenbad nog niet zo’n gek idee! Wetenschappelijke onderzoeken tonen overigens aan dat een Chinees kruidenbad bij kinderen met eczeem betere effecten heeft dan sommige medicamenteuze zalven.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) ERKENT TCG

De World Health Organization (WHO) is een organisatie van de United Nations (UN) die is gespecialiseerd op het gebied van wereldwijde gezondheid en welzijn. De afgelopen decennia maakt de WHO steeds meer ruimte voor alternatieve geneeswijzen. De WHO staat ervoor in om de visie van gezondheid en ziekte van culturen over de hele wereld te onderzoeken en toe te passen.

Bij westerse artsen en wetenschappers valt dit niet altijd in goede aarde: volgens velen is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs over de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van TCG. Zij maken zich zorgen om de gevaarlijke bijwerkingen en de ongecontroleerde toepassing van alternatieve geneeswijzen door onbekwame mensen met een winstmotief.

CONCLUSIE

Eczeem is een vervelende huidziekte. Door de wirwar van oorzaken en behandelingen is het voor patiënten vaak niet meer duidelijk wat ze het beste kunnen doen. Het vraagt geduld om vorm te geven aan een persoonsgebonden behandelplan.

Voor sommige mensen zou TCG de uitkomst kunnen bieden, maar we hebben te weinig kennis van TCG om daar nu al een goede uitspraak over te doen. Het belangrijkste is dat we ons niet blindstaren op één benaderingswijze die superieur zou zijn aan de ander, maar dat we samen nieuwsgierig blijven in de zoektocht naar de meest veilige, effectieve en milieuvriendelijke behandeling van eczeem.

Drs. Anna Hofstra is arts-assistent bij het MUMC+ en professor dr. Thomas Rustemeyer is specialist klinische immunologie, allergologie en dermatologie aan het Amsterdam UMC.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300279