Vraag vrienden van Tanya hoeveel last ze ervaart van haar eczeem en ze denkt dat die vrienden zullen zeggen: weinig tot geen. Zelf zegt ze: ‘Het valt niet op, ik heb me volledig aangepast. Maar het eczeem heeft onomkeerbare gevolgen gehad in mijn leven.’ Dit is het tweede deel van haar verhaal over de impact van eczeem.

De combinatie van veel smeren met een vette zalf en contactlenzen of een bril is zacht gezegd zwaar irritant. Altijd eerst je handen wassen met een echt goede, uitdrogende zeep voor je je lenzen weer kan aanraken. Eén vette vinger en je zicht is de rest van de dag troebel, of met een beetje pech nog wel langer als je het vet er niet goed af krijgt.

Laserbehandeling

Toentertijd bestonden er geen dag- of maandlenzen. Ik moest minimaal een jaar met mijn lenzen doen en ze waren hartstikke duur. Steeds was ik weer in gevecht met de volgorde: eerst de lenzen en dan smeren. Dus toen de laserbehandelingen opkwamen, maakte ik simpelweg de rekensom – ik zou uiteindelijk zelfs goedkoper uit zijn! De behandeling verliep echter niet goed. Er was een miscommunicatie waardoor er te lang is gelaserd, een traumatische ervaring.

Weinig draagcomfort

Mijn zicht is even goed geweest, maar al gauw ging het met rasse schreden achteruit. Het hoornvlies bleek op bepaalde plekken te dun en daardoor bobbelig geworden. Alleen correctie met harde, medische lenzen bleek mogelijk. Een heel dure oplossing en het draagcomfort is niet te vergelijken met dat van een zachte lens. Een dagje strand levert steevast rode ogen. Maar ook fietsen door de stad geeft bijna altijd stofjes in je oog. Correctie met een bril is niet mogelijk, dus ik ben nog afhankelijker geworden van die lenzen.

Ruwe handen

De lenzen kan ik overigens niet zelf schoonmaken, vanwege mijn ruwe handen. Dit ontdekten we pas nadat ik jarenlang te snel versleten lenzen had en de oogarts mij steeds vroeg wat ik er toch mee uitspookte. Ze kregen namelijk zo snel krassen. Maar ik ging er toch netjes mee om? De oogarts gaf me het advies mee dat-ie normaal aan bouwvakkers geeft. Mensen van wie je zulke handen verwacht. Ik moet nu mijn vriend vragen mijn lenzen schoon te maken. Zie je het voor je? Mijn rechteroog is trouwens met regelmaat ontstoken door deze lenzen, het niet goed schoon mogen maken en de laserbehandeling.

Al met al dikke pech natuurlijk, het had het ook goed kunnen gaan. Maar zonder eczeem had ik nooit voor deze behandeling gekozen en zou ik nu een bril of daglenzen dragen. Waarbij het probleem van vette vingers op je lens ook is opgelost.

(Lees ook deel drie)

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2301077