De puberteit zette mijn wereld op z’n kop. Mijn lichaam liet het niet bij de verandering van meisje naar vrouw, maar ook openbaarden zich in deze periode veel allergieën en kreeg ik mijn eerste eczeemuitbarsting.

De middelbare school

Ik heb een hele leuke tijd op de middelbare school gehad. Wanneer ik terugdenk aan minder leuke momenten hebben die vaak te maken met eczeem en andere kwaaltjes. Het is weleens voorgekomen dat ik niet naar school ging door een allergiereactie of dat ik mij niet lekker voelde doordat mijn eczeem opspeelde. Op die leeftijd vond ik het moeilijk om uitleg te geven en ervoor uit te komen. Pubers hebben de drang om ergens bij te willen horen en willen niet graag anders gevonden worden. Bij mij was dit ook het geval.

Opeenstapeling van allergieën

Beetje bij beetje kreeg ik te maken met meerdere allergieën. Ik ontwikkelde bijvoorbeeld een dierenallergie. Hier ben ik achter gekomen door onze labradoodle Max. Mijn moeder is altijd al allergisch geweest voor de huidschilfers van dieren, vandaar dat wij nooit een huisdier hebben gehad. Mijn ouders wilden toch de kans wagen door een anti-allergiehond in huis te nemen, waar we langer dan een jaar op hebben gewacht. Binnen enkele dagen merkte ik dat ik net zoals mijn moeder last kreeg. Ik kreeg het benauwd en meer jeuk. Max moest helaas weer terug naar de fokker waar een nieuw baasje voor hem werd gezocht.

Deze dierenallergie belemmerde mij, eigenlijk nog steeds, omdat ik niet lang op visite kan zijn bij iemand met huisdieren. Naast de allergie voor dieren ben ik ook allergisch voor stof en heb ik een cosmetica-allergie erbij gekregen. In deze periode kreeg ik extreme hooikoorts waardoor ik twee jaar lang non-stop verkouden ben geweest. Al met al verlaagde mijn weerstand wat mijn eczeem getriggerd heeft.

Ben je verbrand?

Ik heb altijd eczeem gehad, maar dit kon ik goed onder controle houden. Tot het moment dat ik mijn eerste eczeemuitbarsting kreeg, deze was voornamelijk gelokaliseerd op mijn handen. Een moeilijke plek om te verbergen voor anderen. Wanneer ik uitleg gaf aan mijn klasgenoten over mijn eczeem, vonden ze dit vies en waren ze bang dat het besmettelijk was. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik mijzelf verbrand had. Ik loog en zei dat ik mij verbrand had aan een pan. Ik merkte dat dit beter binnenkwam bij hen. Een leugentje om bestwil dacht ik. Alleen mijn beste vriendinnen wisten dat het om eczeem ging en dat de plek moeilijk wegtrok. Gelukkig kon ik toen snel terecht bij de dermatoloog en werd er een behandelplan opgesteld.

De invloed van hormonen in de puberteit hebben bij mij een grote rol gespeeld. In deze periode heb ik veel negatieve ervaringen gehad, maar ik kijk er ook positief op terug. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat ik sterker in mijn schoenen sta. Toen is mijn levensmotto ook ontstaan: ‘Wees jezelf, want er zijn al anderen genoeg!’ Vergeet dit niet en houd dit altijd in je achterhoofd.

GZNL.GZ.18.07.0164c(1)