‘Eczeem? Daar groei je wel overheen.’ Welke invloed heeft die opmerking op jou gehad? En kun je eigenlijk wel over eczeem heen groeien? We vragen vier bloggers naar hun ervaringen. Eén ding is duidelijk, eczeem is geen kinderziekte. Louise Lutke Schipholt: ‘Eczeem is altijd deel van mijn leven geweest.’

‘Ik kan mij niet anders herinneren dan dat eczeem altijd deel van mijn leven is geweest. Ik heb nooit het idee gehad dat het eczeem tijdelijk was, omdat niet alleen ik maar ook mijn moeder last van eczeem heeft. Daarnaast moet mijn vader voor zover ik weet met psoriasis omgaan. Ik was niet in de veronderstelling dat dat bij mij anders zou zijn.’

Triggers

‘Stress en spanning zijn de twee grootste eczeem-triggers in mijn geval. Er zijn periodes dat ik van geen enkel plekje naar armen en benen vol eczeemplekken ga, zoals in de tentamenweek op school of tijdens mijn afstudeerperiode. Ik weet dat het eraan komt en tref voorbereidingen zoals extra gezond eten en goed slapen om mijn weerstand op te bouwen. Ik slaap met speciale handschoenen, zodat ik mijn huid niet open krabbel.’

Vakantie

‘Toen ik klein was ben ik met het gezin op vakantie geweest naar Zwitserland. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik mij daar erg vrij voelde. Ik merkte dat ik onder andere dieper kon ademhalen en dat mijn longen zich beter konden vullen met zuurstof. Het voelde alsof de lucht schoner was, waardoor ik ook minder krabbelde. Mijn huid zag er de hele vakantie rustig uit.’

Zelfde gevoel

‘Ongeveer een jaar geleden was ik met mijn moeder in Oostenrijk voor een paar dagen, daar herbeleefde ik hetzelfde gevoel wat ik in Zwitserland had. Niemand snapt het wanneer ik dat probeer uit te leggen, behalve mijn moeder omdat zij dezelfde ervaring had. Als ik ooit zou verhuizen naar een ander land dan zouden Zwitserland en Oostenrijk in de top 3 staan.’

Leuk autootje

‘Je groeit er wel overheen… Als ik voor elke keer dat die opmerking werd gemaakt een euro had gekregen, had ik een leuk autootje kunnen kopen. Eczeem zit in de familie. Nu ik volwassen ben en nog steeds last heb van eczeem, en ik onderhand achter de triggers ben gekomen die verantwoordelijk zijn voor de uiting van mijn eczeem, denk ik niet dat ik er nog overheen ga groeien. Omdat ik geen zin heb om in discussie te gaan met mensen, reageer ik op ‘Je groeit er wel overheen’ vaak met: ‘Ik hoop het ook’.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100619