Doriens huid is de spiegel van haar brein. Haar huid geeft haar als het ware een signaal als ze het wat rustiger aan moet gaan doen. Dat lukt niet altijd.

Als ik iets prettig vind, dan is het wel grip hebben op mijn leven, grip op mijn eczeem. Ik heb graag de controle op de dagelijkse dingen die ik doe of op het nemen van beslissingen. Ik vind dit fijn al het is soms ook wel erg vermoeiend. Want als iets eens niet volgens plan verloopt, dan krijg ik daar stress van. Ook mijn eczeem had ik goed onder controle. Ik wist precies wat er mis kon gaan en wat ik moest doen om mijn eczeemklachten onder controle te krijgen.

Rust en regelmaat

Tot het moment in 2014 dat ik mentaal volledig uit balans raakte. Meerdere life events, waaronder ernstige eczeemklachten in 1989-1990 en 2008-2009, lagen hieraan ten grondslag. Angst en paniekaanvallen waren het gevolg. Maar met goede professionele hulp ben ik hier gelukkig weer redelijk bovenop gekomen. Mijn leven zou daarna niet meer hetzelfde zijn. De echte grip ben ik voorgoed kwijt. Structuur in mijn leven is erg belangrijk. Rust en regelmaat: dat is mijn motto.

Grip terug pakken

Toch is het begin januari dit jaar helaas weer misgegaan. Teveel hooi op mijn vork genomen, ik wilde gewoon teveel. In mijn hoofd was ik te druk bezig met de re-integratie en ik had een te drukke indeling van de dag, met te weinig rustmomenten. Ik denk dat ik daarmee ook de grip weer terug wilde pakken, maar daar ben ik mentaal (nog) niet klaar voor. En… mijn huid liet mij ook behoorlijk in de steek. Mijn huid was in dit geval zeker ook ‘de spiegel van mijn brein’ en geeft mij als het ware een signaal, zodat ik het mentaal wat rustiger aan moet gaan doen. Dit signaal heb ik niet serieus genomen.

Moraal van dit verhaal: grip op je dagelijks leven willen hebben is prettig, maar dan wel met mate.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2200330