Het festivalseizoen! Bekeken vanuit iemand met eczeem betekent dat een hele dag slenteren (in de soms brandende zon), vieze voeten en benen, slapen in een tentje, alcohol en slecht eten. Maar…

…het betekent natuurlijk ook ontzettend veel lol maken met leuke mensen en dansen tot je voeten niet meer kunnen. Dagen om nooit meer te vergeten. Hoe kom je dit nu door met atopisch of constitutioneel eczeemIk doe dit al jaren en weet inmiddels hoe ik het leuk én gezond houd. Al blijft het altijd opletten, want het is wel eens verkeerd gegaan. 

Als slapen in je eigen bed al een uitdaging is, dan is slapen in een vochtige tent, op een niet-ademend luchtbed in een synthetische slaapzak dat al helemaal. En bij het eerste rondje bier vragen om water geeft ook geen applaus. Of vind maar eens onbewerkt, vers, gezond eten. Toch lukt het mij een festival te overleven. Daarvoor heb ik een handleiding die ik graag met jullie deel.

Slapen in een tent

  • Om een eczeemuitbraak te voorkomen is het essentieel goed te slapen. Neem een oogmasker en oordoppen mee, zodat je niet al om 7 uur ’s ochtends wordt gewekt door ontbijtende festivallers. En kies ook een rustige plek achterin de camping.
  • Een flinke tent is ook belangrijk; met voldoende ruimte om je in te smeren. Ik kies in mijn eentje voor een hoge driepersoonstent. Met een voortent voor je vieze schoenen.
  • Allergisch voor huisstofmijt? Was het beddengoed dat je meeneemt van tevoren en laat het goed drogen.
  • Neem naast je luchtbed ook een hoeslaken mee. Dit laagje katoen tussen je luchtbed en jou zorgt voor wat verkoeling en lucht, zodat het minder broeit.
  • Neem ook een laken mee om onder te liggen, zodat dit weer een laagje is tussen jou en de slaapzak.
  • Zorg dat je tent zoveel mogelijk vochtvrij blijft; leg een tentzeil onder je tent en lucht goed in de ochtend en middag. Het allerfijnst is een tent die aan twee kanten open kan.

Eten

  • Goed eten is ook ontzettend belangrijk; zelf neem ik groenten en fruit mee waar ik de dag mee start, zodat ik voldoende vezels en voedingsstoffen binnen krijg. Handig mee te nemen zijn komkommers, paprika’s, bleekselderij, appels en kakifruit.
  • Eet op het festival ook zoveel mogelijk onbewerkt. Dit is soms lastig, waardoor het extra fijn is als je zelf al een goede bodem hebt gelegd.

Drinken

Drink geen of weinig alcohol, dit kan eczeem uitlokken of verergeren. Ik doe dit meestal alleen op de laatste dag als het eczeem zich het hele festival rustig heeft gehouden. Dan mag ik het vieren met het risico op een uitbraak. Maar dan is het festival toch al voorbij.

  • Drink overdag natuurlijk voldoende water/frisdrank.
  • Zorg voor voldoende water naast je bed; door je huid verlies je sneller vocht en heb je sneller dorst.

Verzorging

  • Neem voldoende zonnebrand factor 50 mee en smeer hier ruim mee in de ochtend en smeer bij in de middag.
  • Neem douchespullen mee, zodat je je ’s nachts voor het slapen gaan kunt wassen. Ik doe dit soms in bikini met een washand naast de tandenpoetsers. Op een festival is dit niet raar, maar tof!
  • Draag goede schoenen om de huid op je voeten te beschermen en schoon te houden. Feesten op slippers lijkt leuk, maar kan je huid beschadigen en infecteren. 
  • Neem je zalf mee naar het terrein en stop deze in je kluis. Voelt je huid droog aan, ga dan smeren. Raak je verzeild in een watergevecht, dan is het wel zo leuk dat je mee kan doen…

Nu ik alles zo uitschrijf lijkt het wel veel gedoe. Maar voor mij is het inmiddels heel gewoon. En dit is ook nog lang niet alles. Natuurlijk hou ik me ook niet altijd aan al deze regels. Soms gaat het gewoon heel erg goed en hoef ik mij alleen maar bezig te houden met stralen, lachen en genieten. En ook dat werkt goed voor mijn eczeem. Veel plezier tijdens de festivals!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0165a