Heb ik alles? Dat is de vraag die ik mijzelf meerdere keren stel voordat de reis naar mijn vakantiebestemming gaat beginnen.

Ik houd van reizen, want er is zoveel moois te zien en te beleven! Dit jaar ben ik voor het eerst in mijn leven buiten Europa geweest, namelijk naar Amerika. In deze blog vertel ik je hoe vakantie voor mij, iemand met eczeem en andere allergieën, verloopt.

Voorbereidingen treffen

Lang voordat ik op vakantie ga, maak ik lijstjes zodat ik deze taken op tijd kan afvinken. Je kan het je voorstellen als een simpel boodschappenlijstje. Naast een checklist voor welke kleding en toiletartikelen ik meeneem, is de lijst op medisch vlak het meest belangrijk en onmisbaar. Ik zal je een paar voorbeelden geven wat er dit jaar op het lijstje stond:

  • Medisch paspoort ophalen bij de huisarts
  • Voorraad van zalven en anti-allergietabletten bestellen bij de apotheek
  • Prednisonkuur aanvragen bij de dermatoloog (als noodoplossing)
  • Extra gratis koffer aanvragen bij KLM voor etenswaren (in verband met coeliakie*)
  • KLM bellen voor glutenvrije maaltijd tijdens vliegreis heen en terug.

In het vliegtuig

Een vlucht van acht uur is een lange zit. Doordat de airco in het vliegtuig voortdurend blaast, merk ik dat mijn huid sneller uitdroogt. Droogheid geeft jeuk en jeuk heeft krabbelen tot gevolg. Dit wil ik voorkomen en dit doe ik door mijn lichaam regelmatig in te smeren met een vette crème. Voor mijn gezicht neem ik apart een dagcrème mee in mijn handbagage en ook heb ik een lippenbalsem, met kleur, binnen handbereik. Ik wil er ook in het vliegtuig top uitzien! Daarnaast heb ik altijd een loszittend joggingpak aan, gewoon omdat het lekker zit, en omdat het functioneel is zodat ik de vette crème gemakkelijker en snel op het toilet kan aanbrengen.

Outfits samenstellen

Van mijn vriendinnen hoor ik, dat zij hun koffer doorgaans een dag van tevoren inpakken en dat ze daarmee binnen de kortste keren klaar zijn. Bij mij is dat niet het geval. Ik wil met alle mogelijke scenario’s rekening houden tijdens mijn vakantie: wat trek ik aan wanneer ik een eczeem-explosie heb en mijn plekken wil verbergen? Wat trek ik aan wanneer ik mij heb ingesmeerd, zodat mijn zalven goed kunnen intrekken? Wat trek ik aan wanneer het erg warm is en ik mijn armen wil bedekken? Het grootste gedeelte van mijn kleding is van katoen, omdat dit voor de minste irritatie op mijn huid zorgt. Wanneer ik andere stoffen draag, neem ik de kans op irritatie voor lief. Voor een foto of wanneer de gelegenheid ervoor is, draag ik graag even wat anders. Daarna doe ik snel weer iets van katoen aan. Eén voordeel: ik heb altijd genoeg kleding bij me!

Extra bagage

Door mijn eczeem en andere allergieën moet ik meer dingen in acht nemen wanneer ik op reis ga, maar (bijna) elk nadeel heeft ook zijn voordeel. Ik mag meer bagage meenemen, dus het ontbreekt mij niet aan extra schoenen en kleding. Door de extra bagage heb ik meer ruimte in mijn koffer voor als ik wil shoppen. Alleen shop ik niet alleen voor mezelf, ik voel mij verplicht om voor iedereen thuis een cadeautje en/of souvenirtje mee te nemen.

PS Ik heb een onvergetelijke vakantie in Amerika gehad!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

*coeliakie is een intolerantie voor gluten. Hiervoor neem ik zelf glutenvrij brood, crackers en andere lekkernijen mee.

GZNL.GZ.18.07.0164a