Eczeem en pubers… Schaamte helpt je puberzoon of -dochter met eczeem niet. Huidtherapeut Jorinde legt uit wat je wel kan doen.

Eczeem is een lastig probleem. Het geeft buiten de lichamelijke klachten vaak ook psychische. Als huidtherapeut zie ik veel volwassenen in de praktijk, maar kinderen komen niet zelf bij mij. Een vraag die ik vaak hoor is dan ook: wat heeft mijn zoon of dochter, wat heeft mijn puber?

Klachten worden erger

Hoewel er veel jonge kinderen zijn die last hebben van eczeem, groeien veel kinderen hier overheen en hebben, als ze ouder worden, er veel minder last van. Helaas blijft een deel van de kinderen er wel door geplaagd. Wanneer kinderen gaan puberen kunnen de klachten verergeren.

Acne en eczeem

In de puberteit krijgen we allemaal te maken met hormoonschommelingen. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Veel pubers krijgen door deze hormoonschommelingen ook last van hun huid. Dit zie ik veel terug in klachten als acne. De talgproductie gaat door de hormonen vaak omhoog, waardoor er sneller ophopingen van talg in de huid ontstaan die vervolgens kunnen gaan ontsteken. Maar er kunnen zich ook eczeemklachten gaan ontwikkelen in deze periode.

Lastige pubers

Helaas is de pubertijd voor veel kinderen een lastige periode. Veel kinderen worden onzeker, omdat hun lichaam verandert en ze niet weten wat ze daar mee aan moeten. Als eczeemklachten ontstaan wordt die onzekerheid vaak versterkt. Veel ouders weten bovendien niet wat ze met hun kinderen aan moeten. Een puber wil namelijk vaak niets. Dat maakt het onderwerp eczeem en pubers lastig.

Huidprobleem niet cool

Als huidtherapeut kan ik tegen zowel ouders als pubers eigenlijk maar één ding zeggen: schaam je niet! Ik begrijp heel erg goed waarom pubers (met welk huidprobleem dan ook) bij mij komen. Het is natuurlijk helemaal niet cool als je een ‘huidprobleem’ hebt, maar daaraan toegeven en je vervolgens laten behandelen is voor veel pubers geen optie. De huidtherapeut voelt voor veel mensen toch nog een beetje als een schoonheidsspecialist. Daar ga je natuurlijk alleen naar toe voor je uiterlijk en dat draagt bij aan het idee dat je oppervlakkig bent… Niet mijn gedachten, maar geluiden die ik vaak opvang.

Meer zelfvertrouwen

Als ouders is het denk ik belangrijk om ervoor te zorgen dat je puber zich vooral gaat realiseren dat hulp zoeken echt een verbetering in kwaliteit van leven kan geven voor het eczeem. Dat hij of zij juist door hulp te krijgen zich zelfverzekerder gaat voelen. Ik probeer vaak wat informatie op een briefje mee te geven aan ouders, zodat hun kind dit zelf kan lezen. Zonder er veel druk op te leggen. Vooral opschrijven wat ik voor ze kan betekenen zonder daar zielig over te doen. Want ‘zielig’ zijn – dat is wel het allerlaatste wat een puber wil.

Praat over je probleem

Conclusie: ouders probeer je puberzoon of -dochter uit te leggen dat schaamte vooral niet helpt bij eczeem en dat je ook discreet naar een behandelaar kan gaan. Die zal je nooit uitlachen of raar over je denken. En pubers die dit lezen: zit je ergens mee? Praat erover. Als je het niet fijn vindt jouw probleemhuid bij je ouders/verzorgers neer te leggen dan is er niets geks aan om zelf eens contact op te nemen. Veel huidtherapeuten bieden de mogelijkheid voor een gratis intake gesprek. Wat let je…

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

GZNL.GZ.18.09.0255f