Hoe gaat het met u, mevrouw Overtoom?De arts-assistent neemt plaats achter de computer en noteert mijn relaas over de ongemakken van mijn eczeem. De handeling is standaard bij elk bezoek. Op die manier bouwt mijn dossier zich langzaam op. Nu is er een nieuwe manier om dat te doen: test je eczeem.

‘Wanneer was de laatste keer dat uw eczeem opvlamde.’ Ik weet het niet precies, mijn eczeem is geen dag hetzelfde. Bovendien ervaar ik de last ervan even zo vaak op een andere manier. Er volgt een minutenlange zoektocht in het systeem om na te gaan hoe lang mijn huid nu stabiel is. We komen aan de hand van de notities uit op een ‘ongeveer-periode’, als de arts binnenkomt en we overgaan tot de orde van de dag.

Ondoenlijk

Terug in de auto denk ik nog eens na over mijn dossier. Ik kom mijn leven lang al bij de huidarts en heb door de jaren heen vele fluctuaties meegemaakt. Het moet nagenoeg ondoenlijk zijn het volledige verloop van mijn eczeem in kaart te brengen. Vooral wanneer dat toegelicht is met korte verhalen die voorafgaand aan elk bezoek in het systeem gezet worden.

Verschillende symptomen

Ik realiseer me vervolgens ook dat de verhalen die ik vertel over mijn eczeem, altijd een ander gewicht hebben. Heb ik de ene keer last van jeuk en slapeloosheid, bij een volgend bezoek zijn het misschien vooral de pijn en het ongemak in het dagelijks leven. De last kan even hoog zijn, de symptomen volledig verschillend.

Niet bij elk bezoek

Knappe koppen hebben bovenstaande natuurlijk allang proberen te ondervangen. Hoe? Door tests te ontwikkelen die een arts inzicht geven in de kwaliteit van leven. Handig, omdat hij of zij op die manier kan zien wat je nodig hebt om die te kwaliteit te verbeteren. Wanneer je deze tests met regelmaat doet, kun je bovendien zien of er sprake is van toe- of afname van klachten. Hoe handig ook, het zijn doorgaans geen tests die je arts bij elk bezoek afneemt.

Nieuwe test

Nu is er een nieuwe, gevalideerde test die je zélf gemakkelijk kunt doen. Anders dan andere, maakt deze inzichtelijk óf er sprake is van verandering in het ziektebeeld en zo ja, wélke verandering dit is. Heel handig als je bijvoorbeeld gestart bent met een nieuw medicijn.

Meer en beter inzicht

De nieuwe test is ook heel handig om (een periode) nauwlettend in de gaten te houden hoe het nu echt met je huid gaat. En minstens zo belangrijk, welk effect het op jou als persoon heeft. Het zijn zes vragen, gericht op de belangrijkste stressoren van het eczeem. Bij elke vraag scoor je een cijfer, waardoor kleine veranderingen direct zichtbaar zijn. Fijn om met deze informatie in gesprek te gaan met je arts en te kunnen vertellen hoe het je de afgelopen periode vergaan is. Waar het gewicht van je klachten ook ligt… alle punten worden besproken.

Zelf proberen?

Je vindt de test op Doe de check: meet de impact van je eczeem

Als eerste op de hoogte

Wil je Christa’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram

GZNL.GZ.19.07.0213c