Om de wirwar aan opvattingen over eczeem beter te begrijpen, belichten Anna Hofstra en Thomas Rustemeyer veelvoorkomende aannames over eczeem. 

Drs. Anna Hofstra is arts-assistent bij het MUMC+ en professor dr. Thomas Rustemeyer is specialist klinische immunologie, allergologie en dermatologie aan het Amsterdam UMC.

WAT IS ECZEEM?

Eczeem is een ontstekingsziekte van de huid die leidt tot schilferige, droge plekken en erge jeuk. De ziektelast van eczeem is doorgaans hoog, en de oorzaak van eczeem verschilt van patiënt tot patiënt. Dit komt met name omdat er veel oorzaken van eczeem zijn zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren, infecties en de werking van het afweersysteem. Iedere vorm van eczeem is een uniek ziektebeeld dat is ontstaan door een combinatie aan lichaamseigen- en omgevingsfactoren. Om de wirwar aan opvattingen beter te begrijpen, belichten we veelvoorkomende aannames over eczeem.

In deze blog: is eczeem besmettelijk?

ECZEEM EN HET AFWEERSYSTEEM

Eczeem is een ziekte die wordt veroorzaakt door het afweersysteem. Het afweersysteem bestaat uit verschillende witte bloedcellen die ons lichaam beschermen tegen bacteriën, virussen en giftige stoffen van buitenaf en die beschadigde cellen in onze organen opruimen. Het zijn dus belangrijke helpers die het lichaam in balans houden. Bij eczeem worden de witte bloedcellen geactiveerd door stoffen uit de omgeving zoals pollen, huisstofmijt, voeding, metalen enzovoorts.

De witte bloedcellen vergissen zich en vallen de natuurlijke barrière van de huid aan. Hierdoor wordt de huid dun en verliest ze water. Door uitdroging van de huid en door de ontstekingsreactie van de witte bloedcellen wordt de huid rood, schilferig en gezwollen. Soms kan er ontstekingsvocht uit het eczeem komen. Door herhaaldelijk krabben ontstaan er wondjes en krabeffecten. Hierdoor kan eczeem behoorlijk schrikbarend lijken. Maar kun je het daardoor overdragen aan je familieleden of naasten?

IS ECZEEM BESMETTELIJK?

Eczeem is niet besmettelijk. De zieke huid kan ‘onrein’ ogen, maar het is een zogenaamde steriele ontsteking die niet wordt veroorzaakt door micro-organismen van buitenaf. Alleen ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën of virussen kunnen worden overgedragen aan een ander. De micro-organismen zijn in dat geval de oorzaak van de ontstekingsreactie van de huid. Denk hierbij aan een ontstoken wond of krentenbaard. Als je de bacteriën of virussen aan iemand overdraagt, kan diegene dezelfde klachten ontwikkelen.

Eczeem is echter een ziekte van het afweersysteem die wordt uitgelokt door aspecifieke factoren van buitenaf. Niet iedereen die in aanraking komt met stoffen zoals pollen of huisstofmijt, ontwikkelt daarna eczeem. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld genetische vatbaarheid om een afweerreactie tegen pollen te ontwikkelen, terwijl andere mensen geen last hebben van het pollenseizoen.

CONCLUSIE

Eczeem is een vervelende huidziekte van het afweersysteem die ontstaat door verschillende uitlokkende factoren. Hoewel de ontstoken huid gevoelsmatig op een vieze plek lijkt, is het eczeem een steriele ontsteking die wordt veroorzaakt door het afweersysteem. Eczeem is dus niet besmettelijk en kan niet worden overgedragen aan familie en naasten. Mensen met eczeem hoeven geen veiligheidsmaatregelen te treffen om de omgeving te beschermen.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300276