Ik hou van shoppen! Ik vermoed dat een aantal mensen om me heen nu hun wenkbrauwen verbaasd optrekt. Maar toch is het zo, al shop ik niet vaak… eigenlijk zelden. Shoppen heeft namelijk nogal wat haken en ogen als je eczeem hebt of allergisch bent.

Bij shoppen denk ik eerst en vooral aan kleding. Ik kan echt niet zomaar alles kopen. Alle kledingstukken moeten binnenstebuiten; etiketten moeten worden gecheckt. Want als er ook maar één procent wol in de kleding zit, dan wordt m’n huid helemaal gek.

Bij voorkeur koop ik alles 100 procent katoen. Viscose kan ook. Een beetje polyester of elastaan erin, kan ook nog wel. Maar niet teveel. Ik heb inmiddels een paar keer de fout gemaakt om iets met glitters/glans te kopen, van een soort metaaldraad… gegarandeerd jeuk. Dus kleding shoppen is niet alleen zoeken naar leuk, mooi en pasvorm. Veel belangrijker is etiketten speuren.

Keiharde kriebel

En als ik dan toch klaag, nóg irritanter is daarna thuis al die etiketten minutieus eruit peuteren. Afknippen is vaak niet genoeg, want dan krijg je keiharde kriebel. De etiketten zijn zeer zelden van katoen en kriebelen altijd als een malle. Ook voor m’n kleine meisjes zit ik altijd te pielen om die krengen er tot de laatste flinter uit te halen, zonder de kleding te beschadigen

Als daar ooit iets op verzonnen wordt! Overigens heeft Hema wel eens etiket-loze kinderkleding. Maar dan staat de informatie in de kleding met een soort plastic letters: zelfde issue.

Geen kleding shoppen

Een oplossing kan zijn: wel shoppen, maar niet voor kleding en dat is gelukkig ook erg leuk. Cadeauwinkels en sieraden zijn favoriet, en woonaccessoires. Maar geen winkels met allemaal geurkaarsen of wierook en dergelijke. Dan komt m’n astma ook gezellig meedoen. Onlangs ben ik naar de kerstafdeling van een tuincentrum geweest. En maakte ik de fout door m’n meisjes even te laten kijken bij de konijntjes. Jonna traanogen, ik benauwd. Suf!

Beetje begrip

Er valt allemaal prima mee te leven. Zo belangrijk is het natuurlijk niet: kleine irritaties horen nu eenmaal bij het leven. Maar het bovenstaande is vast herkenbaar voor mensen die last hebben van eczeem en/of allergieën. Alle anderen staan hier totaal niet bij stil. En dat hoeft ook niet hoor, een beetje begrip is al fijn.

Notenallergie

O, ja… Ga ik dan tijdens het shoppen ergens zitten voor een lekkere cappuccino, dan kan een koekje bij de koffie levensgevaarlijk zijn, vanwege mijn notenallergie. Ook een stuk appeltaart of andere taart durf ik zelden te bestellen. Een broodje tijdens de lunch is meerdere keren behoorlijk misgegaan.

Patatje mayo en een biertje dan maar?

Of een avondje bioscoop in plaats van shoppen? (Duimen dat er niemand naast je gaat zitten met kattenharen of konijnenharen op zijn of haar kleding).

Dagje sauna, zonder koekje bij de koffie?

Er zijn genoeg leuke dingen te verzinnen 🙂

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2101554