Sporten is voor ieder mens goed. Een weldaad voor lichaam en geest. Al van jongs af aan heb ik dit meegekregen van mijn vader, al trailend door het Schoorlse bos op m’n negende. En op jeugdfitness vanaf m’n twaalfde. En oh, wat hou ik ervan en wat haat ik het. Net als velen, maar misschien nog wel een tandje meer… want hoe is het om te sporten met eczeem?

Al bijna twintig jaar doe ik nu aan BodyPump: een krachttrainingsles in groepsverband. Supergoed voor je lichaam! Maar de drempel is hoog als ik helemaal onder het eczeem zit. Je staat daar toch in een grote groep met een nog grotere spiegel te kijken naar jezelf. Confronterend als je dan de rode vlekken op je gezicht en in je nek ziet en de wonden op je armen en benen. Gelukkig heeft nog nooit iemand iets gezegd of raar gekeken. Maar het maakt de drempel voor deze sport niet lager.

Afvalstoffen kwijtraken

Sinds tien jaar doe ik ook aan hardlopen. De aanleiding was het ontstaan van mijn astma toen. Mijn longen hebben er baat bij, maar ook mijn huid heeft zichtbaar baat van de boost in doorbloeding. Ik denk dat een rondje hardlopen zorgt voor een verbeterde reiniging van mijn bloed en organen. Afvalstoffen raak ik zo beter kwijt. Want ook dat is een belangrijke functie van de huid, die bij mij minder goed werkt.

Koude douche

Maar hardlopen zorgt ook voor veel warmte. Warmte die ik niet goed kwijt kan, juist vanwege mijn huid. In de avond sporten zorgt voor lang wakker liggen in de nacht. Na het hardlopen neem ik nu vaak een koude douche, heerlijk! Maar het lijkt nog niet echt te werken. Hardlopen in de ochtend of de middag werkt beter, maar dan word ik juist op mijn werk verwacht.

Tomaathoofd

Zweten doe ik ook erg weinig. Sporten leidt dus tot een enorm rood tomaathoofd, wat gelukkig slechts tijdelijk en cosmetisch is. Maar op plaatsen waar de sportkleding strak op de huid zit, wordt het wel warm en zweterig en gaat het irriteren. Met als gevolg een band van jeukend eczeem rondom mijn borst, door de strakke sport-BH. Of jeuk op mijn onderbuik en onderrug, vanwege de strakke broekband. Oh, en niet vergeten in te smeren met factor 30 of 50 als ik buiten ren, want anders krijg ik zonne-eczeem…

Zwemmen = jeuk

Vanwege een blessure ben ik sinds enkele jaren ook gestart met zwemmen. Na heel wat baantjes in schoolslag, nu ook in borstcrawl. Een sport waarbij je je hele lichaam traint, zowel op kracht als conditie. En je krijgt er niet snel een blessure van. Maar mijn huid blesseert daar dan weer wel van. Na een potje zwemmen begint in de avond een enorme jeuk. Hoe het komt weet ik niet. Ik zwem in zwembaden met en zonder chloor. Binnen en buiten. Met zonnebrand en zonder. Misschien wordt mijn huid te week, na anderhalf uur in het bad? Enorm balen, want ook dit vind ik een leuke sport waar ik baat bij heb! Maar ik zie op tegen de jeuk, het krabben en de wonden erna. Is het dat waard?

Yoga of aanjager?

Velen raden mij nu yoga aan, omdat het rust geeft. Maar ik ben juist op zoek naar die aanjager van de doorbloeding, ten bate van mijn huid! Ik heb er het geduld niet voor en geloof niet dat dit voor mijn huid het beste zal zijn. Maar wie weet, want stress is ook een factor die eczeem verergert.

Ik ben dus nog zoekende naar wat voor mij het beste werkt en ben er nog niet helemaal uit. Maar tot die tijd besef ik dat ik lang niet de enige ben met een haat-liefde verhouding tot sport. Ik doe het eigenlijk zo slecht nog niet.

Ik ga m’n hardloopschoenen maar weer eens aantrekken… Sportse!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0165b (1)