Als je eczeem hebt, zul je vast wel eens het advies hebben gekregen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Om de wirwar aan opvattingen beter te begrijpen, belichten Anna Hofstra en Thomas Rustemeyer veelvoorkomende aannames over voeding en de huid.

Drs. Anna Hofstra is arts-assistent bij het MUMC+ en professor dr. Thomas Rustemeyer is specialist klinische immunologie, allergologie en dermatologie aan het Amsterdam UMC.

WAT IS ECZEEM?

Eczeem is een ontstekingsziekte van de huid die leidt tot schilferige, droge plekken en erge jeuk. De ziektelast van eczeem is hoog, en de oorzaak van eczeem verschilt van patiënt tot patiënt. Dit komt omdat veel verschillende factoren van invloed zijn zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren, infecties en de werking van het afweersysteem. Iedere patiënt met eczeem heeft een uniek ziektebeeld dat is ontstaan door een persoonsgebonden combinatie aan lichaamseigen- en omgevingsfactoren. Mensen met eczeem zullen vaker het advies hebben ontvangen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Om de wirwar aan opvattingen beter te begrijpen, belichten we verschillende veelvoorkomende aannames over voeding en de huid.

In deze blog: een plantaardig dieet als behandeling voor eczeem.

VOEDING EN ECZEEM

De rol van voeding op het ontstaan van allergisch eczeem blijft een punt van interesse voor zowel arts als patiënt. Aan de ene kant bestaan er voedingsmiddelen die ontsteking in het lichaam stimuleren. Suiker, bepaalde vetten en verbrandingsmoleculen die ontstaan door bakken en braden, kunnen door de cellen van ons lichaam niet goed worden verwerkt. De stoffen hopen op en het afweersysteem wordt geactiveerd om de rommel op te ruimen. Hierdoor ontstaat laaggradige ontsteking in het lichaam. Aan de andere kant zijn er veel voedingsmiddelen die het afweersysteem ondersteunen. Hierdoor zijn de cellen van het afweersysteem beter in de staat om gevaar van binnenuit én buitenaf op te ruimen zonder dat je er ziek van wordt. Voedingsmiddelen die onze cellen ondersteunen vinden we vooral in het plantenrijk. Denk maar eens aan groente, fruit, noten, bonen, granen en zaden.

PLANTAARDIG DIEET

Veganisme, of een plantaardig dieet, wordt de laatste jaren steeds populairder. Sinds er documentaires zoals What the Health!? en Game Changers beschikbaar zijn gemaakt voor het grote publiek, willen veel mensen een plantaardig voedingspatroon proberen. Er zijn verschillende redenen om dierlijke producten te mijden: voor het milieu, voor dierenwelzijn, vanuit economisch perspectief én vanwege de gezondheid! Een plantaardig voedingspatroon bevat veel gezonde eiwitten, vetten en speciale plantmoleculen, en relatief weinig schadelijke vetten en eiwitten vergeleken met een voedingspatroon dat zich richt op dierlijke producten. Mensen vinden dit vaak moeilijk te begrijpen, want we zijn opgegroeid met het idee dat melk en vlees essentieel zijn voor de gezondheid. Hoe kom je anders aan al je eiwitten?

Toch liegen de wetenschappelijke onderzoeksresultaten er niet om: mensen die overstappen naar een plantaardig dieet hebben minder last van ontstekingsziekten van de huid zoals eczeem, acne en psoriasis. Bovendien lijkt een gevarieerd voedingspatroon met granen, noten, peulvruchten en bladgroen een prachtige samenstelling aan eiwitten en andere voedingsstoffen te bieden. Een plantaardig voedingspatroon is een veilige behandeling van eczeem met weinig bijwerkingen.

VEEL ONDUIDELIJKHEDEN

Eczeem en voeding… Wat we niet weten is de perfecte samenstelling van plantaardige voedingsmiddelen om de ontstekingen in het lichaam te neutraliseren. Moet je drie keer per dag broccoli bij de maaltijd eten? Hoeveel noten mag je op een dag? En wat gebeurt er als je af en toe toch een stukje vlees nuttigt? Bovendien is eczeem een zeer complexe, multifactoriële huidziekte. Bij dit soort ziektes bestaat zelden één magisch middel. Het kan zijn dat niet iedereen evenveel effect merkt van hetzelfde voedingspatroon.

WAT WETEN WE WEL?

Wat we wel weten is dat planten veel ontstekingsremmende stoffen en vezels bevatten. Ze kunnen de gezondheid van het lichaam ondersteunen en verbeteren. We weten ook dat een voedingspatroon gericht op granen, peulvruchten en groente leidt tot een gezond lichaamsgewicht, een gezonde darmflora en betere gezondheid van onze organen. Dit hebben we geleerd van mensen die wonen in de zogenaamde Blue Zones: de plekken op aarde waar mensen gemiddeld het oudst worden en ziektevrij blijven vanwege hun gezonde leefstijl.

CONCLUSIE

Aangezien eczeem vaak opvlamt in tijden van ziekte en stress, is het geen slecht idee om het lichaam als geheel te behandelen om eczeemklachten van de huid te verlichten. Een plantaardig voedingspatroon kan bij deze benaderingswijze een ondersteunende rol bieden. Dit voedingspatroon hoeft niet ingewikkeld te zijn: een grote kom havermout met banaan en appel in de ochtend, wat sneden brood met smeersel en groente in de middag, en een groot bord vol rijst met groente en peulvruchten in de avond. Zo simpel mag het zijn.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300277