Wat als je zwanger bent en je je hele leven al bent geconfronteerd met het feit dat je een erfelijke ziekte hebt? Zijn er eigenlijk preventiemogelijkheden voor eczeem rond de zwangerschap? Tessa vervolgt haar zoektocht naar antwoorden.

Met drie maanden oud was het duidelijk dat Noa eczeem had. Als ervaringsdeskundige, maar ook vanuit mijn beroep als huidtherapeut, kon ik zien dat ze er (nog) geen last van had. Dat maakte voor mij het verschil. Het voelde als moeder, ondanks de diagnose van de kinderarts, niet als een zorg. De kinderarts (zelf ook eczeem) heeft ons fantastisch begeleid en in contact gebracht met diëtiste Debby.

Achterhaald

Met vier maanden volgden we het programma Introductie van vaste voeding ter preventie van allergie voor wat betreft koemelk, noten en kippenei. Het preventief elimineren van allergenen is achterhaald. Uit onderzoek blijkt dat overgevoeligheid juist kan ontstaan als je baby voor negen maanden geen noten, melk en dergelijke heeft gekregen. Stiekem vond ik de fijne begeleiding ook een gemak ten opzichte van zelf te gaan zoeken en puzzelen met de eerste vaste hapjes.

Koemelk allergie?

Het bleek een hectische periode te worden. Noa heeft vanaf baby af aan reflux gehad en dit nam toe met de introductie van vaste voeding. Ik heb zelf een sterk vermoeden dat haar reflux te maken had met een vorm van, naar ik vermoed, koemelk allergie. Dit is echter nooit bevestigd. Tussen de vijf en acht maanden werd Noa van 0 keer per nacht naar minstens 10 keer per nacht wakker. Daarbij kwam ook dat haar eczeem erger werd. Het moment dat ik voor het eerst zag dat die kleine vingertjes van haar over haar rompje begonnen te wrijven, sloeg bij me binnen.

Jeuk of hormoonzalf

Noa had jeuk… Als geen ander weet ik hoe dat is en wat dat betekent. Ik kon het niet accepteren. Daarna begon de interne strijd van het kiezen tussen twee kwaden: jeuk of hormoonzalf. Wow, wat voelde ik me schuldig dat ze jeuk had. Dit was het begin van de epicutane huidtesten, die helaas positief bleken na dagopname van provocatie-testen. Van speciale Pepti melkpoeder (als toevoeging op borstvoeding) naar de vaseline/lanette zalf. En ondertussen doorzetten met voeding. Naast al die medische afspraken wilde ik ook graag een alternatief proberen.

Positieve ontwikkeling

Via via kwam ik terecht bij een alternatieve geneeswijze die met trillingen in verschillende frequenties werkt. Dit heeft heel goed gevoeld, de allergietesten voor en achteraf toonden een positieve ontwikkeling. Omdat we op verschillende vlakken rust probeerden te krijgen in haar huidje, is het lastig achteraf te zeggen wat precies heeft geholpen. Misschien was het wel de tijd… Met negen maanden leek er rust te komen, letterlijk in de zin van nachtrust (yes, wat waren we daar alle drie aan toe), maar ook haar huidje werd rustiger!

Geen spijt

En wat heeft Noa er aan over gehouden? Op dit moment (ze is nu bijna twee) alleen nog de extra vettende badjes en het opvolgende smeerritueel met crème. Terugkijkend heb ik van alle gemaakte keuzes en de moeite die we er als gezin in hebben gestoken, geen spijt. Het heeft Noa’s eczeem in elk geval verminderd. Momenteel is het nauwelijks actief, het enige wat je kan zien is een wat droge huid. Misschien ben ik te overbezorgd geweest, lag de focus er te dik bovenop. Als moeder doe je wat op dat moment het beste voelt, met vallen en opstaan.

Goed voor jezelf zorgen

Mijn ontdekkingstocht zal zeker beïnvloed zijn door mijn eigen huid. Mijn huid die mij af en toe gevangen zet in de ellende van jeuk en pijn. Mijn huid die mij tegelijk laat inzien hoe sterk je kan zijn en hoe waardevol het is om goed voor jezelf te zorgen. 34 Jaar geleden begon de zoektocht van mijn eigen moeder. Een andere tijd, de tijd voor internet, voor dat de zorg zich richtte op kwaliteit van leven (‘Mevrouw, scheur maar wat oude lakens en leg die op haar wondjes’). Voor haar, voor ons gezin is dat heel intens geweest. Het geeft mij rust dat ik zelf op de leeftijd van Noa nu, vele malen actiever eczeem had.

Curlingouder? Nee

Loslaten, haar zelf de ruimte geven om eigen ontdekkingen en ervaringen op te doen, dat doe ik misschien nog te weinig. Maar met nog maar een jaar vind ik dat ook logisch en prima. Wel heb ik met mezelf afgesproken: ook al hebben we het over eczeem, die curlingouder wil ik niet zijn 😉 En Noa? Noa heeft haar tweede naam te danken aan oma Willemijn. Mijn lieve, oude oma die in de war is en die goedbedoeld zei dat ik maar geen kindertjes zou moeten krijgen.

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je Tessa’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.07.0169(1)b