Wat als je zwanger bent en je je hele leven al bent geconfronteerd met het feit dat je een erfelijke ziekte hebt? Zijn er eigenlijk preventiemogelijkheden voor eczeem rond de zwangerschap? Tessa gaat op zoek naar antwoorden.

Een ‘oeps’ was het zeker niet. Al dacht mijn ontzettend lieve oma die in de war is, daar heel anders over. Vlak voordat ik zwanger bleek te zijn, kreeg ik het goedbedoelde advies dat ik maar geen kinderen zou moeten krijgen. Hmm… thanks Oomie. Had ik net nodig. Maar zonder gekheid, het is zeker iets wat mij aan het denken zette. Zou ik vanwege mijn erfelijke huidaandoening die inderdaad soms dramatisch vervelend is niet voor kinderen moeten gaan? Om eerlijk te zijn heb ik er geen seconde aan getwijfeld. Niet alleen vanwege mijn klapperende eierstokken, maar ook mijn persoonlijke cliché overwon: het gevoel dat eczeem mij ook wat heeft gebracht.

Leeuwin

Gedurende de ‘voorbereidingen’ wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan, want hoe zou mijn eigen huid reageren op de zwangerschap? Toch vond ik het vooral belangrijk dat ik er alles aan deed om de kans op eczeem bij ons kindje te verkleinen. Met de opmerking van oma in het achterhoofd begon mijn zoektocht naar preventie, voorkomen, voorbereiden, nieuwe inzichten en de alles-willen-weten-drang. Een power woman die met zes weken zwangerschap al de leeuwin uithing over haar jong, uh… foetus. ‘Eczeem?!… dat zullen we nog wel eens zien!’

Eigen traject

In mijn vorige blog heb ik jullie beloofd deze zoektocht te delen. Vooraf wil ik jullie graag zeggen dat ik niet geloof in één juiste route, die is er nooit bij ‘patiënten’. Ik heb m’n eigen maatwerktraject binnen de reguliere en alternatieve zorg uitgezet. Dat houdt in dat ik zowel huis-, tuin- en keukenadvies inwin, maar ook artikelen lees en vooral probeer te begrijpen waarom en hoe iets werkt.

Geen melkproducten

Ik heb grotendeels een heerlijke zwangerschap gehad. Ik was een bom energie. Wat een geluk! En vanaf 20 weken genoot ik van een huid die helemaal heel was, fantastisch! Van mijn mesoloog had ik van ter voren het advies gekregen om PrenaFem (onder andere zink en foliumzuur ) te slikken van Orthica, dat voelde goed voor mij. Ook heb ik geen ‘druppel’ melkproducten genomen. Koemelk is mijn grootste allergeen en ik had met een dikke buik geen zin in een immuunsysteem dat op hol sloeg.

Preventief tegen eczeem

Vanaf week 34 ben ik Probiotica gaan slikken. Ik had gelezen en ook van een dermatoloog begrepen dat Probiotica vanaf 34 weken mogelijk preventief tegen eczeem kan werken. Darmbacteriën van je baby schijnen al tijdens de zwangerschap (rond dus 34 – 37 weken) zich te nestelen. Gezien bacteriën ook ons immuunsysteem beïnvloeden, vond ik dit een mooie één en één is twee.

Zacht babyhuidje

Alsof ik niets beters te doen had, waren er wat ‘zaken’ tijdens de bevalling/kraamweek die ik belangrijk vond. Zo wilde ik echt geen keizersnede (voor zover je daar invloed op hebt), want dit heeft iets te maken met het missen van goede bacteriën. En de ‘nieuwe’ methode van navelstreng uitkloppen, daar zag ik ook de meerwaarde van in. Van het geboortecentrum mochten we binnen een kleine twee uur met onze Noa naar huis. Mijn kraamhulp kreeg wel nog het vriendelijke verzoek Noa nog niet op dag één al in een badje te doen. Van dat heerlijk zachte babyhuidje na de geboorte wilde ik nog even genieten.

Borstvoeding

Misschien wel de meest bewezen preventieve mogelijkheid ter voorkoming van eczeem is borstvoeding. Veel moeite naar het zoeken van informatie over dit topic hoefde ik niet te doen. Blijkbaar had ik ergens op een website het woordje zwangerschap/baby/bevallen gedropt. Dus leerde ik al snel ‘de 15 minuten regel’ kennen. Namelijk: je oververmoeide baby die net voor het eerst daglicht ziet zo snel mogelijk laten drinken, zodat er meer melkkliertjes bij mama worden aangemaakt.

Of het nu de 15 minuten waren, mijn werk dat me hierin ook ruimte heeft gegund of mijn sterke drijfveer: ik heb het een jaar volgehouden. Supertrots en tegelijkertijd opgelucht (lees: snakkend naar meer vrijheid). Meer over mijn zoektocht in het tweede deel van mijn blog!

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je deel twee niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.07.0169(1)a