‘Gek word ik van de jeuk! Hoe doe jij dat toch? Altijd jeuk hebben en niet gek worden?’ Ik word daar net zo gek van natuurlijk, maar ik ben in de mogelijkheid iets te slikken of te smeren als ik jeuk heb. Jeuk? Bespreek het met je arts.

Mijn vriendin aan de overkant van de tafel krabt lustig verder. Waarom ga je er niet eens mee naar je arts? Je hebt al een poosje last van jeuk toch, opper ik. De lijst aan redenen waarom zij niet met haar jeuk naar de arts gaat is lang. Van geen behoefte aan hormonen op het lijf, tot de overtuiging dat een arts niet blij is als je met een plekje dat jeukt naar het spreekuur komt.

Geen vooroordeel

Ik ben van mening dat we onszelf met dat soort gedachten tekort doen. Die arts heeft echt geen lijstje met ‘stomme’ aandoeningen op het bureau liggen, laat staan een vooroordeel over jeukende plekjes. Wat die arts wél heeft, is een bredere visie op dat jeukende plekje. Er kunnen immers vele redenen zijn die dat jeukende plekje veroorzaken.

Ogen vol ongeloof

De huid is ons grootste orgaan. Wanneer de huid ongezond is, heeft dat een groot effect op de rest van onze gezondheid. Als huidpatiënt weet ik als geen ander hoe ziek je kunt worden van een huid die aangetast is. Meer dan eens heb ik met verlangen gekeken naar mensen met een gave huid, zonder schilfers en scheuren. Tegelijkertijd kan ik met ogen vol ongeloof kijken naar de wijze waarop mensen met hun gave huid omgaan. Uren verblijven in de zon zonder zich in te smeren, een rittenkaart voor de zonnebank, hete douches… Voor mij zijn dit pure aanslagen op de huid en bovendien, deze acties zijn helaas niet zonder risico.

Andere betekenis

Natuurlijk kan een jeukend plekje gewoon een uitingsvorm zijn van een allergie voor het een of ander. Maar het kan ook een heel andere betekenis hebben. Van schimmel tot huidaandoening, van stress of problemen aan andere organen, tot het woord met de grote K. Jaarlijks wordt er op 4 februari groots aandacht besteedt aan de Wereldkankerdag. Op deze dag kun je op veel locaties je huid laten testen op verdachte en/of jeukende plekjes, hoe klein ook. En dat is niet voor niets!

Wat houdt je tegen?

Hoe dan ook, jeuk is rot en kan je dag verzieken. Stel jezelf de vraag wat je tegenhoudt om deze jeuk te bespreken met je arts. De kans is groot dat het je eigen gedachten over de jeuk of de eventuele behandeling zijn die je weerhouden. Onthoud dat je in overleg met je arts vrij bent om te kiezen voor de behandeling die het beste bij jou past en dat je niet per definitie met een tube zalf onder je arm huiswaarts hoeft te keren. Hij ziet je graag verschijnen. Zonder patiënten is hij immers geen arts. Jeuk? Bespreek het met je arts!

En m’n vriendin? Zij is, na een bezoek aan haar arts, inmiddels jeukvrij!

Als eerste op de hoogte

Wil je Christa’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.19.07.0213b