Over het algemeen poets je elke dag je tanden zonder erbij na te denken. Maar als je eczeem hebt, kan het behoorlijk pijnlijk en vervelend zijn. Elke dag weer twee of drie keer dat bijtende schuim rondom je mond.

Heb je eczeem in je gezicht, dan is het pijnlijk als dit in aanraking komt met een bijtende tandpasta. Het is voor mij dan ook een opgave, elke keer opnieuw. Altijd goed opletten wat ik eerst doe. Eerst mijn gezicht behandelen met crème en dan poetsen, al is het makkelijkste om eerst je tanden te poetsen en dan je gezicht te behandelen. Klinkt misschien overdreven, maar dat is het niet.

Twee keer behandelen

Een gezichtshuid die behandeld is met crème is zachter en soepeler, en dat heeft een verzachtend effect op het schuim rondom je mond. Toch heb ik vaak geen zin om mijn gezicht twee keer te moeten behandelen, dus poets ik eerst mijn tanden. Als gezegd: onaangenaam en pijnlijk.

Mond open houden

Verder is een bezoek aan de tandarts of aan de mondhygiëniste geen pretje. De vloeistoffen waarmee je gezichtshuid in aanraking komt… en dan zijn er natuurlijk het instrumentarium en de rubberen handschoenen van de tandarts. En uiteraard moet je je mond open houden. Dit is pijnlijk als je eczeem rondom je mond hebt. Gelukkig heb ik een vriendelijke tandarts; ze is erg zorgvuldig en voorzichtig. Met haar kan ik het ook over mijn eczeem hebben. Zij vindt het naar voor mij, omdat ze bang is me pijn te doen.

Toch sla ik geen half jaar over. Mijn gebit is veel te belangrijk.

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2300773