Als huidtherapeut krijg ik natuurlijk de vraag wat je aan een bepaalde huidaandoening kan doen, daar ben ik immers voor. Ook over eczeem krijg ik vaak vragen.

Ik verbaas me er nog steeds over hoe mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd als het om eczeem gaat. Eczeem is een redelijk bekende aandoening zou je denken: mensen kunnen zich vandaag de dag goed (laten) informeren. Toch wil ik het verhaal van iemand delen die laatst bij me in de praktijk kwam.

Allerlei smeersels

De persoon in kwestie kwam voor een intake-gesprek. Daarbij gaf hij aan last te hebben van een rode, schilferige huid. Op de dag van de afspraak kwam een keurige meneer van rond de 60 mijn kamer binnen en inderdaad, zijn huid zag er rood en geïrriteerd uit. Op de vraag of hij al producten gebruikte voor zijn aandoening en welke, opende hij zijn tas. Er kwamen allerlei smeersels uit. Voor de zekerheid had hij alles maar meegenomen. Wel zes verschillende crèmes en lotions lagen op mijn bureau. Hij kon mij niet eens goed vertellen wat hij nu precies waarvoor gebruikte. Van huismerk tot apotheekmerk, hij had het allemaal.

Advies van vrienden

Was hij al bij de huisarts geweest? Nee, dat was hij niet. Waarom niet? Hij wilde geen medicatie, want dat was ongezond. Alle crèmes die hij smeerde had hij genomen op advies van winkelpersoneel, vrienden en zelfs van de apotheek. Niemand had hem ooit uitgelegd wat een huisarts en eventueel een dermatoloog voor hem zou kunnen doen.

Eerst naar de huisarts

Ik heb natuurlijk ook een kast met crèmes, zalven en andere producten, en hoewel ik vierkant achter mijn merken sta, was dit niet de oplossing. Deze huid moest eerst gaan herstellen en niet met onderhoudsproducten. Hij stond er echter op dat ik hem een product adviseerde. Uiteindelijk heb ik hem gezegd te stoppen met alles wat hij bij zich had en hem op het hart gedrukt naar de huisarts te gaan. Met een kalmerende spray is hij vertrokken.

Tas met crèmes

Een paar maanden heb ik hem niet gezien tot hij enkele weken geleden weer in de praktijk verscheen. Het was een hele tijd goed gegaan, vertelde hij, maar nu had hij een opvlamming. Hij was overigens nog steeds niet bij de huisarts geweest. Weer kwam de tas met alle spullen op tafel, want… hij had nog zoveel.

Onwetendheid

Wel was er iets veranderd, hij vroeg zich namelijk af of hij zichzelf aan het vergiftigen was met deze producten. Na hem te hebben verzekerd dat dit niet het geval was, is hij weer vertrokken. Wederom met mijn dringende advies om eerst naar de huisarts te gaan.

Huisarts en huidtherapeut

Mijn punt is hoop ik duidelijk: er zijn nog veel misverstanden rondom het gebruik van verzorgende producten als zalven en crèmes. Goedbedoelde adviezen van leken kunnen ervoor zorgen dat iemand maar wat aan rommelt. Een arts is opgeleid om ziektebeelden als eczeem te beoordelen en een behandeling te adviseren. Een huidtherapeut heeft kennis van de huid en kan je ook advies geven.

Geld en frustratie

Laat je niet misleiden door alles wat er op internet en social media staat. Als je niet meer weet wat je met jouw huidaandoening aan moet, praat dan met een gekwalificeerd deskundige. Dit scheelt een hoop frustratie en ook geld, want ja… al die producten van meneer waren natuurlijk niet gratis.

MAT-NL-2300023

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram