Als huidtherapeut kan ik het niet vaak genoeg zeggen: gebruik altijd zonbescherming. Daarmee bedoel ik elke dag, 365 dagen in het jaar. Veel mensen kijken me dan toch een beetje gek aan: ‘Ook als ik niet naar buiten ga?’

Mijn antwoord is: ja, ook als je niet naar buiten gaat. Wees eerlijk, komt het daadwerkelijk vaak voor dat je een dag echt alleen maar binnen bent? Dat je bijvoorbeeld niet even boodschappen doet? Tuurlijk, ook ik heb wel eens een dag dat ik mij oprol in een dekentje en op de bank televisie ga kijken. Maar deze dagen zijn zo uitzonderlijk dat het opnemen van zonbescherming in je dagelijkse verzorgingsroutine veel makkelijker is dan dat je bewust gaat nadenken over op welke dag je UV-straling te verwerken krijgt… en je je daarvoor dus moet beschermen.

Eczeem en zonbescherming

Dat zonbescherming belangrijk voor iedereen is, staat vast. Donker, licht, gevoelig, dik, dun en of je nou ziek bent of supergezond, UV-straling heeft invloed op elk huidtype. Wat maakt bescherming bij eczeem zo belangrijk? Bij eczeem is er sprake van een verstoorde huidbarrière-functie. Hierdoor kunnen er sneller irritaties ontstaan door reacties in de huid met stoffen van buitenaf die we ‘vrije radicalen’ noemen. De zon is er hier een van. Doordat de eczeemhuid vaak al erg gevoelig is voor irritaties, is het belangrijk de huid daar zo veel mogelijk tegen te beschermen. Het gebruik van een zonnefactor kan dit dus doen.

Wat is een goede zonbescherming?

Er bestaan heel veel verschillende soorten zonbescherming: met hoge factor, lage factor; voor lichaam, gezicht; met kleur, zonder kleur; olie, spray, crème… Ik zal een paar richtlijnen geven wat een goede zonbescherming in elk geval wel of niet moet hebben.

  • UVA- en UVB-filter: de zon bevat meerdere soorten straling die ook een verschillende invloed hebben op de huid. Belangrijk is het om ervoor te zorgen dat de zonbescherming zowel een UVA- als UVB-filter heeft.
  • Parfumstoffen: net als bij alle andere huidverzorgingsproducten kunnen parfumstoffen de huid irriteren. Kies voor een product dat weinig of geen parfumstoffen bevat.
  • Juiste filter: voor dagelijks gebruik is een SPF 15 ten minste aan te raden, maar voor dagen met meer zon zou ik een SPF 30 adviseren. Aangezien ik het zelf onzin vind verschillende factoren zonbescherming in huis te hebben, gebruik ik het hele jaar door factor 30.
  • Kleurtje? Er bestaan veel dagcrèmes met een kleurtje: een mooie basis voor je make-up of net de juiste camouflage als je wat rood of vlekkerig bent. Ook in zonbescherming kan een kleurtje zitten. Dit is niet slecht voor de huid, mits je het juiste product kiest. Een goede Color Correction (CC) of Beauty Blemish (BB) crème irriteert de huid niet.

Bescherming tegen blauw licht

Naast de hierboven genoemde basis kun je nog meer uit zonbescherming halen. Zo bestaat er ook blauw licht (HEV). Dit licht komt bijvoorbeeld uit computerschermen of je telefoon. Ook dit licht kan de huid irriteren. Daarvoor hoef je dus niet eens naar buiten. Een zonbescherming met een filter tegen HEV-licht kan helpen. Verder kan het goed zijn om anti-oxidanten in je zonbescherming te hebben. Anti-oxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen en helpen daarmee irritatie in de huid te voorkomen.

In een volgende blog zal ik meer uitleg geven over stoffen als anti-oxidanten.

Als eerste op de hoogte

Wil je Jorinde’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.09.0255e