Komende tijd hoop ik het een en ander met jullie te delen vanuit de dagelijkse dermatologie-praktijk. Ik ben Klaziena Politiek en werkzaam als dermatoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden. Ook een paar tips voor hopelijk een zomer zonder eczeem

Afgelopen jaren heb ik naast de opleiding tot dermatoloog hard gewerkt aan m’n promotieonderzoek naar handeczeem. Hierin hebben we verschillende aspecten van handeczeem bestudeerd zoals de oorsprong, de verschillende (systemische) behandelingen en de impact van handeczeem. In september hoop ik dit met succes te verdedigen. Naast mijn ontzettend leuke baan doe ik graag sportieve (buiten)activiteiten samen met mijn man en vrienden. Het voorjaar en de zomer zijn wat dat betreft voor mij de ideale seizoenen.

Naar de Hollandse kust

Over de zomer gesproken, ook op atopisch of constitutioneel eczeem kan dit seizoen een positieve invloed hebben. Veel patiënten merken dat het eczeem in de zomer opknapt. De combi van zon, zee en extra vitamine D doet het vaak goed. Helaas zit daar ook een keerzijde aan: warmte, zweet en een hoge luchtvochtigheid kunnen het eczeem ook doen verergeren. De keus van je vakantiebestemming kan daarom zeker van invloed zijn. Zo knapt het eczeem bij de kust volgens studies vaker op dan in de bergen, theoretisch zou Nederland deze zomer zo gek niet zijn!

Voldoende zalf mee

Ondanks een ideale vakantiebestemming is het belangrijk voldoende (corticosteroïd)zalf aan je paklijst toe te voegen. Niemand heeft wat aan een onverwachte verergering die roet in het vakantieplezier gooit. En zeker in deze tijden vermijd je liever een spoedbezoek aan de huisartsenpost tijdens je vakantie. Naast de (corticosteroïd)zalf is een petje, beschermende zomerkleding en SPF >30 onmisbaar. Hoewel… het vinden van een zonnebrandproduct dat prettig is voor de huid met atopisch eczeem, kan best een uitdaging zijn.

ROAT test

Ongeparfumeerde, veelal vettere zonproducten worden over het algemeen beter verdragen. Bij twijfel: test eerst eens op een kleiner gebied voordat de zonbeschermer mee op vakantie gaat. Een eventueel uitgebreidere methode is de Repeat Open Application Test (ROAT). Bij een ROAT test je in principe 14 achtereenvolgende dagen 2x daags het huidverzorgingsproduct naast de elleboogplooi. Door dit consequent op dezelfde plek aan te brengen, kun je eenvoudig beoordelen of dit een reactie veroorzaakt.

Contactallergie

Wanneer er jeuk, roodheid of eczeem optreedt, stop dan uiteraard de test. Mocht je gemakkelijk klachten krijgen van zonbeschermers dan kan het zinvol zijn om extra onderzoek te doen. Een contactallergie voor grondstoffen van het zonnebrandproduct zou de boosdoener wel eens kunnen zijn. In een later blog meer hierover. Voor nu alvast een hele fijne zomer!

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2000395